Razbacivanje s tuđim milijardama

Velike brojke su opaka stvar. Svojom veličinom lako zaslijepe. Ofucano zvuči da novac kvari ljude, ali je živa istina da čovjek koji barata velikim svotama, lako izgubi pojam o svojoj ljudskoj malenkosti. Od velikog novca čovjeku lako naraste perje koje ga odvoji od zemlje. Tada je prijelaz prema razbacivanju s tuđim milijardama lak.

Građanima ove zemlje je zlo od toga koliko stežu remen, kako loše žive i malo zarađuju, jer se netko drugi olako razbacuje s njihovim novcem.

Došli smo do toga da ministar financija sada to otvoreno i priznaje. U situaciji kada umirovljenike penalizira i šalje na tržište i nakon umirovljenja, ne radi njihova zadovoljstva, nego radi egzistencijalne nužde,  s druge strane priznaje da je u brodogradnju samo na ime jamstava ulupano toliko da bi svako novorođenče moglo dobiti 15.000 eura na svoj račun.

Kamo sreće da su to bila jedina jamstva i da je to sav novac koji je država troškarila olako razbacujući novac svojih građana. Gdje su onda bili ministri financija, premijeri, vlada kad su dizali ruke za jamstva? Ni na tren se nisu zapitali, a gdje je moja odgovornost prema građanima koji su nam povjerili novce?

Ne, bez srama su se pokrili po ušima i očima i prepustili cijele generacije ljudi da skapavaju na granici egzistencije, kako bi se tuđim novcem igrali poduzetnika u brodogradilištima, autocestama i drugdje.

Niti su spašena brodogradilišta, ni radna mjesta. Nisu izgrađeni brodovi, čak ni plaćena komunalna naknada Puli, ali novci su potrošeni. Nema ih. Rastopili su se kao sol u moru.

Čak i prosječni gledatelji standardnih kriminalističkih serija znaju da želi li se otkriti krivac treba pratiti trag novca od izvora pa do ušća u koje je propao kao sol u more. Kao što su Ivica i Marica ostavljali mrvice da bi našli put iz šume. Ali, eto i u našoj brodogradilišnoj priči ptičice su pojele trag novca kao i mrvice Ivice i Marice.

Pitanje je političke volje, želimo li razmrsiti financijsko – političko klupko ili ne želimo.

Jesu li građani važni ili je važniji hranidbeni lanac klike koja se izmjenjuje na vlasti? Laž je da novaca nema za podizanje kvalitete života građana. Ministar je ovom izjavom o visini jamstva kao paraleli  o 15.000 eura za svako novorođenče izašao iz ormara. Nitko zornije od ministra financija nije prokazao da novaca ima, samo je pitanje kamo se troši.

Ostavi komentar