Pustite paušaliste na miru, oni nisu zlorabitelji!

Jedna od rijetkih dobrih novih stvari koja je u proteklih nekoliko godina zaživjela u Hrvatskoj u smislu pokretanja samostalnog biznisa je upravo mogućnost otvaranja paušalnog obrta kroz kojeg jedna fizička osoba, uz minimalne troškove i davanja državi, može u punom smislu i sa što manjim financijskim rizikom ostvarivati vlastite poslovne ambicije i kreativnost, pri čemu se ne radi samo o tradicionalnim obrtima poput bravara, dimnjačara, cvjećara ili određenih majstorskih zanimanja, već se u vidu obrta svojim poslom mogu baviti i visokoobrazovane osobe poput informatičara i osoba koje daju određeni vid intelektualnih poslovnih usluga.

I dok je vlast prošle godine poduzetnike koji si isplaćuju plaće manje od onih kako si je zamislio netko u vrhu vlasti nazivala zlorabiteljima, sada su na red došli upravo ti građani koji imaju paušalne obrte da ih se naziva pogrdnim imenima. Pri čemu vlast i njima najbliži ne biraju riječi, pa samostalne obveznike plaćanja poreza i doprinosa, koji su krenuli u vlastite poduzetničke vode na najjednostavniji način i otvorili paušalni obrt, prozivaju da masovno varaju državu, te da razliku od zarade umjesto državi, stavljaju u vlastiti džep. 

Ovakvi napadi su nažalost bili doista za očekivati jer u našoj državi sve što netko privatno stvara vlast je naučena omalovažiti. Čini se da oni u vlasti imaju neke duboke komplekse vlastite poduzetničke nesposobnosti budući da sami ne znaju stvarati novu vrijednost, već su se, po inerciji našeg tromog sustava, priklonili shvaćanju da je najvažnije imati stabilnost i sigurnost koju donosi javni novac proračunskih obveznika, a još povrh svega, smatraju da za njih novca jednostavno mora biti.

I tako se vječna borba između privatnog i javnog kod nas nastavlja, a ako privatni sektor sada ne digne pravu hajku na vlast koja im želi uzeti ono malo prostora kroz kojeg sada uspješno funkcionira, paušalni obrti će se početi gasiti. Očito nitko u vlasti ne vidi i ne razmišlja da ako obrtnicima paušalistima ostane više novaca u njihovom vlastitom džepu, da će više tog novca stići u svakodnevnu potrošnju tih poduzetnika, te da se njihovim jačanjem stvaraju nove vrijednosti za cijelo društvo, a u konačnici i nove uplate poreza u proračun!? 

Zbog čega sve u ovoj državi mora biti posvećeno očuvanju i zaštiti sustava, kad je on sam po sebi toliko nepravedan i pohlepan? Ima li uopće slobodnom i sposobnom građaninu smisla ostati živjeti i raditi u ovakvoj državi? Zar želimo novi val iseljenika, pa da nakon što su nam bauštelci i najbolji majstori otišli put Njemačke, da se isto dogodi i s najkvalitetnijim i potencijalno najuspješnijim dijelom visokoobrazovanih?

Jesmo li država apsurda? I dok javna vlast liječnike u javnim bolnicama plaća premalo, a u javnim nabavama plaća previše pa nas neće imati tko ni liječiti, ili pak uvodi kurikularnu reformu u stare školske zgrade u kojima se nastava još uvijek izvodi u dvije smjene, kako je bilo pred pedeset godina, ili pak imaju ideje o nacionalnim mirovinama u sustavu koji ionako nema dovoljno novaca za isplatu pravih mirovina, a to upravo zbog svih onih koji imaju povlaštene mirovine i kojih je previše, sada se kroz nove apsurdne ideje želi poniziti dijelove privatnog sektora koji sami stvaraju  novu vrijednost. Ima li tome kraja?

Zakon je pušten u javnu raspravu, a komentare na predloženo se može upisati na e-savjetovanju. No, bez javnog pritiska na politiku i javnih istupa putem medija i društvenih mreža neće se moći  motivirati ljude na dizanje glasa i slanje poruke o ultimatumu: ili će porezi biti niži, ili ćemo poreze plaćati drugdje. Zbog svega toga privatni sektor u ovoj državi jednostavno mora voditi svoju borbu za svoja prava i pravednost. Inače će nestati.

Ostavi komentar