22.2 C
Čakovec
Petak, 1 rujna, 2023

Profesionalnost i stručnost prije svega drugog!

Osim što su pune naslovnice crne vijesti o korupciji u visokim političko-poduzetničkim hrvatskim krugovima, odnosno aktualni tragični događaj u čakovečkoj bolnici, trebali bismo imati jednu zajedničku vrlo važnu poruku: da profesionalnost mora biti prije svih stranačkih i osobnih interesa jer u suprotnom imamo ono što imamo.

Nažalost, ovu poruku uopće ne vidim, posebice jer se u javnom prostoru ovakve nemile teme politički uglavnom upotrebljavaju u stranačke ili osobne interese. Svi koji se javljaju za riječ, kad je komentiranje ili kritiziranje u pitanju, nažalost uglavnom su političke prirode ili iz nekih interesa, dok su prava istina, kao i stručnjaci kao što je običaj kod nas, u defenzivi.

Stigla je jesen i njome se očito sve zahuktalo. Kod nas su afere u drugi plan potisnule ono što je nažalost još uvijek glavna stvar u većem dijelu svijeta – koronavirus.

S obzirom na članke i naslovnice koje ovih dana pune korupcija i tragedije, bez obzira na to koliko one bile crne i nemile, nisu tako loše jer nas podsjećaju da se ne vrti cijeli život oko korone, htjeli mi to ili ne.

Ono što nisu dobre vijesti, koje se zbog ovih medijski efektnijih događaja još uvijek ne čuju kod nas, da se velike zemlje poput Njemačke ili Velike Britanije spremaju za novi lockdown (!?).

To bi moglo biti pogubno za naše gospodarstvo, posebice kad je u pitanju hrvatsko-njemačka suradnja po tom pitanju. Naša si zemlja jednostavno više ne može priuštiti novo zatvaranje i stoga je dobro što situacija s koronom nije kritična i nadamo se da neće biti, ali nije dobro ako Njemačka opet prestane raditi i proizvoditi.

Hrvatska je, što se tiče korone, praktički prihvatila švedski model posljednjih mjeseci koji se pokazuje da donosi rezultate. Bez obzira na povećani broj zaraženih, kod nas nema drastičnog porasta, bez obzira na to što se život odvija uglavnom manje-više normalno, osim što je zaustavljen noćni život i zabava.

Također, najnoviji podaci prema kojima sredinom ovog tjedna Švedska već peti dan nema umrlih od korone, bez obzira što je došlo hladnije vrijeme, puno toga govori o tome da kompletan lockdown nije rješenje.

Njihov prvi čovjek epidemiološke struke, koji na potpuno drugačiji način upravlja krizom, Anders Tegnell, kaže da je to sada za njih bolest kao i svaka druga i da će tako biti tretirana. Napravili su istraživanje i doznali da se zaraza širi uglavnom unutar kućanstava, ne na radnom mjestu. Djeca moraju ići u školu čak i ako im je netko u obitelji zaražen koronavirusom.

Nadam se da će tako biti i kod nas, da ćemo nastaviti što normalnije živjeti, ali i popravljati se u onim puno važnim stvarima o kojima sam pisao na početku.

Da će profesionalnost konačno zamijeniti političku podobnost jer su to zapravo krucijalne stvari ako želimo da Hrvatska krene prema boljem sutra.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE