Privatizacija stranaka ne vodi nužno usavršavanju demokracije

Referendum je najdemokratskiji način izražavanja mišljenja u kojem građani svojim potpisom potvrđuju jesu li za ili protiv nekog rješenja. Prije svega, to je za građane zadnja linija obrane demokracije. Ali i tu zadnju obrane rado za sebe prisvajaju političke stranke u svoje svrhe.

Živi zid tako ovih dana, skuplja potpise protiv toga da se političke stranke financiraju iz proračuna. Ne daj Bože da biste pomislili da time skreće pozornost na svoju kampanju na izbore u EU parlament, svaka slučajnost s predstojećim EU izborima je slučajna.

Tako je građanima je milo čuti da se političarima oduzima neka privilegija iz proračuna. Ma tko to ne bi potpisao? Što oni imaju uzimati iz proračuna, kad bi se za taj novac mogle graditi škole, više izdvajati za skupe lijekove, bolju zdravstvenu zaštitu!

No nemojmo zaboraviti da je Živi zid parlamentarna stranka da i njihove zastupnike kao građani plaćamo da zastupaju naše interese u Saboru. Tamo je njihova primarna zadaća da izbore donošenje zakona u korist građana s ostalim zastupnicima, zagovaranjem i uvjeravanjem. Referendum je također trošak iz proračuna koji plaćaju građani pa bi inicijativu koja je zadaća saborskih zastupnika građani koji su ih izabrali plaćali dva puta.

Nema idealnog samo boljih i lošijih modela financiranja političkih stranaka. Sada imamo kombinaciju financiranja iz proračuna i privatnih donacija. Samo privatne donacije? Svako bi trebale biti javne, a sredstva ograničena. Ne zavaravajmo se onaj tko daje novac pogotovo ako bi ostao skriven od očiju javnosti, odlučuje s kojim i kakvim interesima financira nekoga.

Živom zidu ili to odgovara ili zanemaruju tu stranu medalje.

Građani doista jesu alergični na privilegije političara, ali privatizacija političkih stranaka po modelu da privatni financijeri uzdržavaju stranke ne vodi nužno usavršavanju demokracije, naprotiv može odvesti u autokratske režime. Centri moći mogli bi kupovati ne samo cijele stranke, već i dovoditi svoje igrače kao u nogometne klubove u kojima jedni centri moći igraju protiv drugih za interese svojih vlasnika. Građani bi tek tada bili svedeni na pasivne promatrače kojima bi vrhunac demokracije bio neizlazak na izbore. Mislite da bi to interesne lobije pogodilo? Nimalo, jer politika uvijek žudi za apsolutnom moći, a apsolutna moć apsolutno korumpira. Zato u temeljne postulate demokracije spada  promišljanje i polemiziranje. U njoj ne postoje samo dvije boje i ništa nije samo crno i bijelo. Niti se možemo ponašati po modelu tko nije za je protiv nas.

Ostavi komentar