Prijatelji i oni drugi

Društvene mreže postale su naša svakodnevnica, no što više komuniciramo, to postajemo sve zbunjeniji. Danas u vrijeme korone fenomen društvenih mreža postao je još naglašeniji ali i složeniji. Takozvani prijatelji, a da ne reklamiramo društvene mreže, također imaju svoje prijatelje i to prije ili kasnije dovodi do zagušenosti ili odustajanja od kontakata.

Nekadašnje socijalne mreže ljudskih kontakata na taj su način deformirane. Pravi prijatelji ili oni koji su to bili sa svojim stvarnim interesima žive u limbu, nekakvom vakuumu, očekuju da će na društvenim mrežama naći sugovornike, a umjesto toga često nalaze samo znatiželjnike.

Kad će netko jednom u ne tako dalekoj budućnosti čitati poruke s društvenih mreža, mogao bi se zapitati jesu li ti ljudi uopće i bili prijatelji ili samo suputnici jednog vremena.

Riječ je dakako i o tome da zbog nesavršenosti društvenih mreža na internetu svi skupa patimo. No postoje i drugi važni razlozi. Ukoliko bi se htjelo odgovoriti svim prijateljima na mreži, treba dnevno mnogo vremena, neki mogu samo na odgovore potratiti cijelo prijepodne. Ako se želi odgovoriti na stotinjak poruka dnevno svakog dana, to je naprosto gubljenje vremena.

Same po sebi društvene mreže stvaraju društvenu izolaciju, pa bi možda bilo bolje da ih se zove nekim drugim imenom, možda tehnološkim mrežama.

Takozvani prijatelji na taj način postaju manje prijatelji ili ne-prijatelji, oni kojih se želite riješiti u ime slobode i zdravog razuma. Zbog toga se u skoroj budućnosti očekuju drugačije tehnološke mreže.

Nešto slično već se događa, dovoljno je uočiti razliku između osobnog telefonskog imenika i prijatelja na mreži, ili još drastičnije, osobne obiteljske socijalne mreže i prijatelja s kojima se družite pa će se vidjeti velike razlike. Treba se znati nositi s više osobnih identiteta, a svi oni trebaju vaše dragocjeno vrijeme i pažnju.

Zbog toga više vrijedi prijatelj s kojim razgovarate uživo nego deset prijatelja na mrežama. One ipak nisu svemoćne, iako se tako ponekad čini.

Ostavi komentar