Povjerenje je postalo najtraženija životna valuta

Povjerenje. To je riječ koja je trenutno najviše kotira. Svi traže povjerenje javnosti, od građana:  Vlada, epidemiolozi, stožer. Proizvođači cjepiva pozivajući se na povjerenje ovih dana priznali probleme s cjepivom protiv bolesti koju izaziva koronavirus. Cjepivo je pokazalo gadnu nuspojavu, ali kažu kako žele zadržati povjerenje javnosti, svaki pa i pogrešan korak dijelit će  s javnošću. To trenutno nije lako jer je pokret antivaksera je glasan. Na trenutke do granica iritantne nametljivosti kad svojim stajalištima po svaku cijenu žele preobratiti cjelokupnu javnost.

Povjerenje je iznimno krhka stvar. Malo je reći da živimo u krizi povjerenja: u institucije, međusobne odnose, poslovne partnere.

U prenormiranosti svega i svačega, odavno se izgubilo vjerovanje na riječ. Prošlo je vrijeme kad su se sklapali dogovori na riječ, bez ugovora na papiru. Tada data riječ bila čvrsto uporište kao stijena i malo kome je palo na pamet da je izigra. Više štete od toga imao je onaj tko bi izigrao povjerenje, nego onaj tko je iznevjeren.

Kako ponovno izgraditi povjerenje, bez kojega smo izgubljeni? Jednostavno držati se date riječi. I tako sto puta. Nakon stotog puta, povjerenje će biti stečeno. Vjerujemo djelima, a manje riječima. Obećanja olako dajemo. U što se sve ne zaklinjemo kada smo bolesni ili u nevolji! A kad nevolja prođe, polako uzmičemo, zaboravljamo obećanja.

Koliko puta smo i sami iznevjerili povjerenje! Počevši od davanja obećanja djeci, partneru, prijateljima. Niste djetetu došli na priredbu, a obećali ste, odvesti ga na izlet, a niste mogli. Koliko puta ste svojim i obećanjima iznevjerili partnera, zanemarujući  ga i stavljajući druge prioritete ispred obećanja njemu.Koliko je tek iznevjerenih dogovora u poslovnom svijetu, da ne kažem grublju riječ. Povjerenje je postalo najtraženija životna valuta, a tražimo ga svijećom. Na kraju dana sami smo odgovorni za svoj život pa i prosudbe o tome kome ćemo dati povjerenje donijet ćemo sami. Za stjecanje povjerenja potrebno je vrijeme, strpljenje i dokazivanje, ali kad se izgradi ono je neprocjenjiva životna valuta.

Ostavi komentar