5 C
Čakovec
Utorak, 28 studenoga, 2023

Potrošači su slabija strana na tržištu?

Aktualni Nacionalni program zaštite potrošača tvrdi kako je činjenica da je potrošač ekonomski slabija strana na tržištu te da trgovac raspolaže s više znanja i informacija o proizvodima koje prodaje nego potrošač koji ih kupuje, može stvoriti neravnotežu na tržištu.

Neshvatljivo koja je to zabluda Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kao predlagatelja NPZP i saborskih zastupnika koji su prihvatili takav NPZP.  Da se radi o paušalnoj neznanstvenoj konstataciji (tvrdnji) koja je ušla u strategijski dokument politike zaštite potrošača u Hrvatskoj dokaz je posljedica istovjetne tvrdnje da su radnici slabija strana na tržištu radne snage. Svjedoci smo što se dogodilo i tek sada shvaćamo da radnik nije slabija strana, nego da je kreator i nositelj gospodarstva države. Badava nam odlični poduzetnici ako nemaju radnika.

Kreatori NPZP ne shvaćaju da je potrošač regulator tržišta, te da će u datom trenutku kad potrošači potpuno izgube povjerenje u institucije sistema i uvide da su slobodna lovina trgovcu postupiti isto kao što je slučaj s radnicima. Prestat će kupovati proizvode u hrvatskim trgovinama i bojkotirat će javne usluge koje ima se nameću suprotno odredbama Ustava RH koji zabranjenu monopolizam. Posljedice će biti još gore nego s radnicima, jer potrošače se neće moći uvoziti.

Sljedeći veliki propust je što se ne shvaća da se jedino potrošnjom može izaći iz gospodarskih problema. Potrošač daje svoj novac; prvo kao radnik namiruje gladni birokratski aparat, a zatim s ostatkom ide u trgovine, gdje opet namiruje i trgovca a i državnu birokraciju kroz razne poreze i PDV koji čine cijenu proizvoda.

Učinkovit sustav zaštite potrošača u državama članicama EU, SAD-a i Kanade nezaobilazan je dio demokratskog života tih država koje tako iskazuju zaštitu temeljnih prava i dostojanstva pojedinca, a Hrvatski sabor, Vlada i Predsjednik(ca) nemaju ni savjetnika, a kamo li povjerenika za zaštitu potrošača. Poslove zaštite potrošača im „rade“ Ministarstvo gospodarstva, Saborski odbor za gospodarstvo i Savjetnik za gospodarstvo, a oni u tome ne vide ništa sporno.  Nažalost kada potrošači krenu stopama radnika (i oni su potrošači) bit će kasno za Hrvatsku.

Potrošači su stup društva na koje utječe svaka javna ili privatna gospodarska i politička odluka. Potrošači su regulatori tržišta čiji se stavovi prečesto ne čuju. Glas potrošača mora se čuti, jer ignoriranje glasa potrošača ima nesagledive posljedice za državno gospodarstvo. Bez potrošača nema države!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE