“Potepanje”- kakav bizaran običaj!

Vrijeme blagdana svi željno iščekuju, posebice oni koji rade, jer to znači i malo predaha, opuštanja, druženja s dragim osobama i punjenje baterija za naredne dane. Još je veća radost ako radiš u inozemstvu pa su blagdani i godišnji odmor jedine prilike kada dolaziš doma.

No, za nekolicinu sumještana to baš i nije bile tako, umjesto predaha, dočekalo ih je obiteljsko dvorište u potpnom neredu. Pitate se što se dogodilo? Te obitelji nije mimoišao takozvani međimurski običaj “potepanja”. Bizaran običaj koji uopće nema nikakve svrhe. Iznenađenje ih je dočekalo u subotu navečer pa su Uskrs proveli čisteći svoj grunt od slame, vapna, papirnatih i plastičnih trakica, WC papira, starih televizora i kauča.

Zaista nije nikome ugodno vidjeti takve prizore, a posebice roditeljima koji su cijeli svoj život radili kako bi sagradili kuću za sebe i djecu, potom im se cjelokupan trud u trenu uništi, onako iz nečijeg hira i zabave. Pamtim i slučajeva kada su ljudi kad im se to dogodilo doživjeli živčane slomove. Naime, jedna obitelj si je netom prije “potepanja” napravila konačno fasadu na kući i uredila prilaz da bi onda sve to bilo uništeno u nekoliko minuta.

Nije rijetkost da se zbog “potepanja” pozivala i policija u nekim slučajevima. Meni je prvi susret s tim običajem bio kad se ženio moj stric. Tada su, osim vapna i slame, u njegovu spavaću sobu i auto donijeli kuruzije, a vrata su bila namazana smolom na koju su pustili perje. Da, znam, zvuči baš idilično za onoga koji to mora čistiti.

Umjesto uništavanja tuđe imovine, mogli bi lijepo ispeći kolače, ponijeti vino, gitaru te se svi zajedno s mladencima proveseliti bez da im zagorčaš život. Kako bi došli takvim nemilim scenama na kraj, društvo iz Štrigove pokrenulo je novi običaj. Pred kuće budućih supružnika postavljaju se mladenci od slame koji krase dvorište. Lijepo i simpatično te se nadam da će zaživjeti u cijelom Međimurju.

Ostavi komentar