Poskupljenja svega od namirnica do goriva nisu slučajna

Korona je donijela skupoću i čim smo odvrnuli pogled sa zdravstvenih problema postali smo svjesni toga da je sve poskupilo. Ovakvo vremenski ćudljivo proljeća ide tome na ruku.

Voće i povrće je džepu prosječnog građanina nedostupno. U trgovačkim centrima zbog toga posežemo za jeftinijim inačicama zaleđenog povrća iz hladnjaka, a svježe ubrano zbog visokih cijena vene na policama.

Sjećamo se lanjskog početka korone kada su zbog prekida transporta cijena benzina pala na rekordno niska grane, no ne zadugo. Godinu dana kasnije vozimo se 25 posto skuplje.

Građevinari su također suočeni s poskupljenjem materijala. Rastu cijene žitarica. A to znači uskoro i skuplji kruh.

Oni koji imaju novac koncentriraju zemlju, sirovine i novac u svoje ruke. Moćni i prebogati Bill Gates je u tišini pokupovao najbolju zemlju u Americi. Kinezi kupuju žitarice i stavljaju u silose.

Mali čovjek u tom sistemu može samo razmišljati što ja mogu učiniti da budem što više samodostatan. Opet ćemo cijeniti svaku vlat peršina i svaki komad mrkve sa svoje gredice. Zanimljivo da su nas navukli na trgovačke centre i da nam je postalo isplativo raditi svoj vrt, obrađivati svoju zemlju i raditi svoju zimnicu.

Sad kad smo od svega toga digli ruke, cijene u dućanima rastu,  jer su od nas stvorili potrošače, gotovane, nesposobne da sami za sve proizvedu svoj ručak.

Nekoliko generacija djece i mladih izgubilo je potpuni doticaj sa zemljom. Ne razlikuju lobodu od mrkve. I oni su planski oblikovani potrošači prema mjeri trgovačkih centara.

Ovo proljeće koje je vremenski prevrtljivo pokazat će koliko smo bili lakovjerni kada smo pripremu namirnica za svoj ručak prepustili drugima.

Možemo biti zahvalni svim onim entuzijastima koji su prepoznali važnost čuvanja sjemenja, učenja djece u vrtićima i školama kako se rade vrtovi.

U nevolji će  iz memorije vaditi stara znanja. Dobro je da postoje snimke na internetu kako se peku kolači i kuha i vrtlari. Nećete tako iz prve biti majstor, jer kuhanje, pečenje i vrtlarenje su vještine koje se uče na pokušajima, pogreškama i za koje je potrebno iskustvo. Dobro je ipak da se negdje sačuvana ta znanja, jer kad bake kojima je to bila svakodnevna rutina odu, ta znanja bila bi nepovratno izgubljena.

Ostavi komentar