2.8 C
Čakovec
Petak, 8 prosinca, 2023

Polarna svjetlost viđena i u Međimurju!

Nebo se neobično zacrvenilo u nedjelju navečer na oduševljenje svih koji su imali prilike vidjeti prekrasan fenomen. Dok kažemo polarna svjetlost, pomislimo na najsjevernije i najjužnije točke na planetu, a sada nas je ovakav prizor počastio i doma.

Polarna svjetlost, poznata i kao aurora borealis na sjevernom polu ili aurora australis na južnom polu, jedan je od najfascinantnijih prirodnih fenomena koje možemo promatrati na našem planetu. Ovaj čaroban ples svjetlosti na noćnom nebu iznad Arktika i Antarktika izaziva divljenje i inspiraciju kod svih koji su privilegirani da ga vide. No, što je točno polarna svjetlost i kako nastaje? Polarna svjetlost je rezultat interakcije između Sunčevih čestica, poznatih kao solarni vjetar, i Zemljine magnetske sfere. Kada se te čestice sudaraju s atomima i molekulama u gornjim slojevima atmosfere, dolazi do oslobađanja energije u obliku svjetlosti.

Ova svjetlost stvara spektakularne i često šarene oblike na noćnom nebu. Boje polarnih svjetlosti uključuju zelenu, crvenu, plavu, ljubičastu i ružičastu, a njihovi intenzitet i oblik mogu varirati. Najbolje vrijeme za promatranje polarnih svjetlosti je tijekom zime, kada su noći najduže i najtamnije. Arktička i antarktička područja, kao što su Aljaska, Kanada, Island, Skandinavija, Antarktik i južna Australija popularna su odredišta za ljude koji žele doživjeti ovaj prirodni čaroliju. Legende i mitologija često su povezane s polarnom svjetlošću. Na primjer, Inuiti su vjerovali da su polarna svjetla duše preminulih koji plešu na nebu. U drugim kulturama, ova svjetlost bila je smatrana znakom božanskog prisustva ili čarobnim fenomenom. Mnogi putnici dolaze na ta udaljena područja kako bi svjedočili ovom prekrasnom plesu svjetlosti na nebu. Fotografi i zaljubljenici u prirodu često pokušavaju uhvatiti taj trenutak i zabilježiti ga za vječnost.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE