13.9 C
Čakovec
Subota, 3 lipnja, 2023

Početak kraja rata u Ukrajini

Prvi vlak stigao je 15. studenog u jutarnjim satima iz Kijeva u južnu prijestolnicu Mikolajev, prvi put od 24. veljače ove godine. Ako vas to na nešto podsjeća, u pravu ste. Željeznički promet uspostavljen je nakon oslobođenja Hersona 11. studenog.

Do oslobođenja Hersona, odnosno okupirane desne obale Dnjepra došlo je zbog višemjesečnog ukrajinskog pritiska što napadima, što modernim američkim raketnim sustavima HIMARS na mostove na Dnjepru i rusku logistiku. Ukrajinci su slušali savjete i nisu bezglavo napadali jer bi to dovelo do mnogo više žrtava.

Riječ je o strateški važnoj pobjedi koja otvara više mogućnosti. Nema više opasnosti za Odesu i Pridnjestrovlje.

Sad ukrajinske snage imaju tri izbora. Prvo, mogu krenuti preko Dnjepra, što bi bila teška operacija u vojnom smislu, ali i najrazornija za Ruse, jer bi prijetilo odsjecanje Krima kopnenim koridorom. Zbog toga se ruske snage ukopavaju na lijevoj obali Dnjepra. Vojni analitičari za sada ne predviđaju ukrajinski prelazak preko rijeke široke kilometar i više jer svojim raketnim sustavima mogu presjeći opskrbne pravce iz Krima prema Melitopolju i obratno. Doduše, Ukrajinci mogu zaobilazno,  preko crnomorske prevlake Kinburn  na lijevu obalu Dnjepra.

Druga opcija ukrajinskih snaga je napadna vojna operacija sa sjevera uz lijevu obalu Dnjepra, iz pravca regionalne prijestolnice Dnjipra prema Melitopolju i Azovskom moru, gdje se ruske snage također utvrđuju.

Treća opcija ukrajinskih snaga je pritisak prema Donjecku i potom prema Mariupolju. S obzirom na to da je oko 30.000 ruskih elitnih vojnika povlačeći se iz Hersona krenulo prema Donjecku na istok Ukrajine pod ruskom okupacijom, vojni analitičari očekuju jači ruski pritisak oko Bahmuta koji je strateški važan i jednima i drugima, jer su tu važni logistički pravci. Kako je izgubio Herson, ruski predsjednik Putin nastojat će zbog svojih jastrebova postići značajniju pobjedu upravo u zapadnom dijelu Donjecka oko Bahmuta.

Najmanje vjerojatna je četvrta opcija, a to je mirovni sporazum odmah i sad. Najbogatija skupina zemalja G20 pozvala je sve zaraćene strane na mir u svijetu, čak i Kina i Indija, dok je ruski ministar Lavrov možda i zbog toga iznenada „obolio“.

Nakon dužeg vremena, započeli su i ozbiljni razgovori SAD-a i Rusije, postoji Bidenovo obećanje da nijedan sporazum neće biti sklopljen bez Ukrajine. Oslobođenje Hersona je početak kraja rata, no kraj se još ne nazire.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,592FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE