Počela utrka kolonizacije planeta

Kako se čini, počela je nova utrka na Mjesec, a samim tim i na Mars. Drugim riječima, započeli su prvi ozbiljni koraci kolonizacije planeta oko Sunčeva sustava. Do sada se to smatralo pomalo znanstvenom fantastikom, no to više nije slučaj, vijesti pomalo prestižu jedna drugu.

NASA i Ministarstvo energetike SAD zajedno razvijaju fizijske nuklearne mikroreaktore. Već su odabrana tri koncepta razvoja te angažirane američke tvrtke koje svaka za sebe razvijaju nuklearni mikroreaktor: Lockheed Martin, Westinghouse i tvrtka  IX. U ugovorima s tvrtkama stoji da bi reaktori trebali biti spremni za lansiranje do 2030. godine, a određene su i dimenzije, valjak promjera četiri metra i visine šest metara koji ne bi trebao biti teži od šest tona. Reaktor bi kontinuirano proizvodio najmanje 40 kW električne energije.

NASA kao cilj projekta Artemis planira najprije vratiti ljude na Mjesec te izgraditi trajnu bazu za buduće putovanja svemirom, najprije prema Marsu, a potom i dalje prema Jupiteru i njegovim mjesecima gdje ima vode.

U svemirsku utrku uključila se i Velika Britanija, koja već investira preko 3 milijarde eura u izgradnju nuklearnog mikroreaktora kojeg gradi tvrtka Rolls-Royce, a koji bi trebao biti spreman za lansiranje do 2029. godine.

Za sada se stidljivo u cijeli program uključila i ESA, Europska svemirska agencija, s ciljem da izgradi komunikacijske i navigacijske sustave oko Mjeseca u programu Moonlight. U svemirski program se na svoj način uključuje i Indija, lansiranjem satelita.

Najveći suparnici Zapadu su Rusija i Kina. Nimalo slučajno, ovih dana predstavnik ruske svemirske agencije objavio je da Rusija i Kina zajedno grade ogromni svemirski brod za prijevoz teških tereta do Mjeseca kao i nuklearni reaktor. Za sad je kao najveći problem ruski predstavnik naveo nedostatak vode za hlađenje nuklearnog reaktora svemirskog broda i na Mjesecu, uz planove da se do 2035. godine brod spusti na Mjesec i da se izgrade stalne baze. To zapravo izaziva pitanje: zašto bi se nuklearni mikroreaktor trebao hladiti upravo vodom?

Treba se sjetiti prošle utrke na Mjesec u svemir u krajem  sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kad su se tajili podaci, kao i optužbi za špijunažu i slično. Danas je to mnogo lakše s pomoću računala i umjetne inteligencije.

Čini nam se da se i ovoga puta sprema nešto takvo, no ulog je  znatno veći, ni više ni manje, postupna, ali ubrzana kolonizacija planeta Sunčeva sustava, pogotovo u tridesetim godinama ovog stoljeća.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE