Plesno nepismeni Međimurci

Etnolog i kulturni antropolog Aleksej Pavlovsky te autor brojnih televizijskih emisija na temu etnologije, ovih je dana javno progovorio o nastanku međimurskih plesova. Prema njegovoj tvrdnji, međimurski plesovi na narodne pjesme nastali su tek nakon Drugog svjetskog rata u  Prelogu, te time iznenadio brojne ljubitelje međimurskog folklora.

On iznosi da je prava autorica međimurskih plesova Jela Pavčec, koreografkinja i pjevačica Ogranka seljačke sloge u Prelogu. Međimurske narodne plesove koji su nastali u Prelogu preuzela su potom druga kulturno umjetnička društva, koji su se Međimurjem proširili poput požara.

Najbolnija je njegova tvrdnja da Međimurci nakon Drugog svjetskog rata nisu znali – plesati na međimurske pjesme. Plesali su doduše mađarski čardaš, to su znali, kao i polku i valcer, ali ne i međimurske plesove, odnosno nešto svoje.

Jesu li doista Međimurci sredinom prošlog stoljeća bili plesno nepismeni? To bi značilo da su naprosto zaboravili svoje plesove i priklonili se tuđim. Da pojasnimo, u Međimurju je zapisano na tisuće narodnih pjesama još od početka dvadesetog stoljeća. Postavlja se pitanje zašto onda i narodne pjesme nisu zaboravljene?  

Jedan od razloga zaborava plesa može biti taj što su Mađari nisu željeli skupove na kajkavskom na kojim se još i plešu domaći plesovi,  a ako se htjelo na zabavu, moglo se samo uz mađarsku organizaciju. Drugi razlog opisuje dr. Ivan Novak u knjizi „Istina u Međimurju“, s početka dvadesetog stoljeća, tvrdeći da nedostaje domaće inteligencije, pa je do zaborava dolazilo brže.

Ipak nije sve tako crno kako izgleda, nije se ipak dogodio epski zaborav. Akademik Dragutin Feletar u velikoj monografiji Preloga, pišući o Jeli Pavčec, tvrdi da je ona uvijek pitala starije za korake pojedinih plesova, koje bi potom nadograđivala.  Ako nije imala nikakve podatke sama je postavila korake u skladu s popevkom. Tako su uz ostalo nastali plesovi čip čardaš i drugi, da ih sad ne nabrajamo.

Pavlovsky je velikim dijelom u pravu na drugi način. Podigli smo spomenike ljudima koji su zaslužni za zapisivanje narodnih pjesama, dok o koreografima nema niti riječi,  jedva se spominju, pa tako i Jela Pavčec.

Drugačije, ako je Jela Pavčec izmislila znatan broj međimurskih narodnih plesova, onda bi joj u najmanju ruku trebalo podići spomenik pa da ples i pjesma budu u istoj ravni.

Ostavi komentar