Paralelna stvarnost Međimurja pred kojom zatvaramo oči

Majka djeteta koje se nije moglo nositi sa svojim demonima ovisnosti pa je presudilo samo sebi smogla je nevjerojatnu snagu razotkriti paralelnu stvarnost Međimurja. Onu koju negiramo, guramo pod tepihi pravimo se da ne postoji. A ona je svojom pričom odlučila prekinuti to negiranje i otvorila  je svemirsku rupu u nepoznati svemir Međimurja koji živi poput paralelne stvarnosti iza privida vrijednih marljivih, tradicionalnih ljudi, vrijednih radnika, jedno naoko poštenog i urednog Međimurja.

Iz te puritanske slike, ispod glazirane  površine, vrije drugi svijet. Nemilosrdni, mračni, ispunjen ovisnostima, negiranjem, prividom, lažnim prijateljstvima baziranim na zajedničkom hedonizmu. Takav bešćutni svijet u kome dominiraju predatori nije za svakoga. On melje duše koje vape za toplinom i svjetlošću, ali koje potreba da se u njega uklope vuče u svoju tminu svijeta,  izjeda i razara.

U kolopet novih izvrnutih vrijednosti ušli smo u sudaru s galopirajućom globalizacijom koja je poput tektonskog sudara smlavila naše tradicionalne obrasce i poput bujice u naše živote donijela naplavine  loših vrijednosti koje smo nekritički preuzimali kako bi bili dio modernog svijeta.

Egoizam i hedonizam postale su vodeće vrijednosti.  U tom svijetu teško se snalaze oni koji nekritički, da bi bili prihvaćeni, olako uzimaju podizače raspoloženja u vidu raznih opijata, kako bi lakše podnijeli stvarnost koja nije njihova, istinska vrijednost. Uz opijate se lako zanemare prave vrijednosti, jer smanjuju kritičnost, podižu adrenalin, hrane ego i poput prevaranta vode nas u propast.

Lako se odati relativnosti, zavaravanju da stvari imamo pod kontrom, da se loše stvari događaju drugima, da će zlo proći samo od sebe. Kao da je najveća posljedica  svake opijenosti samo bezazleni jutarnji mamurluk.

Jesmo li spremni iz drugih tragičnih iskustava izvući pouke za vlastiti život? Pritisnuti kočnicu, preispitati svoj život, vrijednosti, ponašanje? Ili ćemo odmahnuti rukom i odjuriti u propast kao u direktni sudar?

Ostavi komentar