Odma bloke operi, suseda bu mislila da v kocu živimo!

Potaknuta našim komičarom Vlatkom Štamparom koji gotovo uvijek u svojim forama zabaci nešto o međimurskom jalu, razmislila sam koliko sam se puta našla u situaciju da si razmišljam kaj bude netko rekel ili pomislil. S vremenom sam naravno ohladila od tog mentaliteta, jer život je prekratak. 

Ako si rođeni Međimurec ili Međimurka u toj situaciji pronašao si se nevjerojatno puno puta. Dok nas hvale kak je kod nas u Međimurje sve sređeno, zeleno i u cvijeću, zapravo niti ne znaju da je većina toga nastala upravo od našeg jala. 

Ako suseda ima nove feringe, moraš ih imati i ti. Jer bu si suseda mislila da nemaš dobru plaću ili si nebreš prevoščiti nove feringe. Najveća sramota je ako si nebreš nekaj novo kupiti. Pogotovo ako ti muž dela v Njemačkoj. Sramota, bole kaj odma doma dojde, kaj opće dela tam gore ako si ti s tom njegovom velkom plačom nebreš prevoščiti feringe. 

Zavjese su samo simboličan i relativno jeftini primjer. Zavjese moraš imati na kući, jer koga kaj briga kaj ti doma delaš. Ali dok ti suseda dojde na kavu obavezno treba napraviti generalku, od dna do dna, jer kaj bu si se inače žena mislila. Bu posle dišla k drugoj susedi i rekla kak ti je zmazano kaj da v kocu živiš. 

Druga kategorija je nova fasada. Malerima je to super biznis, pogotovo v Međimurju, jer dobar status vidi se po: novoj ogradi, fasadi koja se mijenja barem svake godine (ovisno koja se boja nosi tog proljeća), auta, jednog u garaži, drugog u dvorištu. Mora biti minimalno mečka ili bmw, jer onda se opet vraćamo na početak priče, kaj ti muž dela v Njemačkoj ako nemaš veliki auto. 

Naš jal donio nam je dvije stvari. Pozitivno i negativno. Razvio je određenu nevidljivu kompetenciju, pa su okućnice doista većinom sređene, ali i onu drugu stranu – opterećenost. Konstantno natjecanje iscrpljuje. Stalno razmišljati o tome što si netko misli oduzima toliko energije koju možeš potrošiti na toliko kvalitetnih stvari. Živi život i uživaj, ne razmišljaj ko bu kaj rekel. Da ja o tome razmišljam, niti jedna moja kolumna ne bi bila napisana.

Ostavi komentar