Obrnuti put svile, Kina seli proizvodnju u Europu

Kakav obrat. U praktički u nepuna dva desetljeća gotovo cijela proizvodnja iz Europe pa tako iz Hrvatske pokorena jeftinom, a mnogoljudnom radnom snagom preselila je u Kinu. A sada će obrnutim putem seliti u Europu.

Kineska proizvodi bili su na početku sinonim za jeftino i drugorazredno, ali toliko jeftino da se pred njihovom konkurencijom robu široke potrošnje nikome drugome nije isplatilo proizvoditi. Bila je to iznimno promišljena politika mudre i stare kineske civilizacije. Isprovocirali su seljenje proizvodnje sa zapada na istok. Zaposlili su mnogoljudnu radnu snagu, koristeći ljude kao najvrjedniji resurs koji je njihov najveći kapital. Platili su ceh kroz zagađenje, jer su se razvijali po iznimno visokim stopama rasta,ne mareći za zaštitu okoliša, ali pri tome i narasli u svim područjima; visokim tehnologijama, gradnji infrastrukture, financijski.

Kina je postala globalni igrač moćan na svoj mirni nenametljivi, ali uporni pronicljivi trgovački način. Oni su tržište osvojili preko kineskih dućana, preko svojih sveprisutnih, ali praktički nevidljivih ljudi. Fascinantno mi je bilo pratiti još jedno izaslanstvo koje je ovih dana došlo u izvidnicu u Međimursku županiju. Njihovu komunikaciju, način govora, govor tijela. Govore tiše nego mi, u govoru nema nikakvog razmetanja niti afektiranja. U ponašanju nekakva nama strana skrušenost. Sigurno to proizlazi iz njihove samosvijesti o vlastitoj moći iz saznaj da će osvojiti , ali time ne žele zaplašiti druge. Kakva razlika u ponašanju za razliku od od jednog Trumpa koji se razmeće: Amerika prva, a kao da ih mnogo veća Kina praktički veće ne gura s tog postolja.

I da se vratimo na početak priče. Kina je postala tvornica svega što se proizvodi. Samo se za različite brendove iz iste tvornica na kraju proizvodne trake prije otpreme na proizvode samo lijepe različite etikete. No do europskih tržišta dug je transport, kineska radna snaga je poskupjela, a zemlje puca po šavovima zbog zagađenje. Uz to Europa ima određene standarde u kvaliteti proizvoda i ne pušta na svoje tržište sve štetne tvari ugrađene u njih. Došlo je vrijeme da se Marko Polo na svom putu svile vrati kući. Kinezi su se okrenuli novoj strategiji. Vraćaju proizvodnju u Europu. Istočne, nove članice EU idealno su mjesto za njihove tvornice. Bit će registrirana u zemljama kao što je Hrvatska čime im je širom otvoren put na europsko tržište. Pitanje radne snage, uopće nije nikakav problem. Hrvatska ionako uvozi radnu snagu. Kinezi će to riješiti jednostavno kao kod gradnje Pelješkog mosta.

Ostavi komentar