Običaji za Uskrs

Pripreme za Uskrs u punom su jeku u cijelom Međimurju. Svako naselje barem je nečim ukrašeno povodom nadolazećih blagdana. Velike pisanice izložene na središnjim trgovima i ukrašene motivima mjesta i simbolima Uskrsa kao da unose vedrinu i nadu u bolje sutra, barem sam tako to ja doživjela.

Pripreme za Uskrs razlikuju se od obitelji do obitelji, no nekoliko običaja je prisutno kod više-manje svih. Prvo od svega što se napravi u našoj obitelji je ukrašavanje drvca jajima. Obavezno to mora biti drvo ukrasne vrbe koja ima valovite grančice. Na granje vrbe stavljaju se ukrašena jaja, a same grane se stavljaju u visoku vazu s vodom kako bi vrba što duže ostala svježa. Ako je vrijeme lijepo, kao što je to ovih dana, ta vaza postavlja se pred ulaz u kuću, a ako to nije slučaj onda ostaje unutar kuće na najvidljivijem mjestu.

Drugi najvažniji običaj je priprema hrane za blagoslov. Uvijek se to čini u subotu ujutro, a posebnu pažnju posvećujemo ukrašavanju jaja prirodnim bojama. Najprije na livadi pokupimo zanimljive trave koje potom stavljamo na jaja uz pomoć najlonki. Tako zamotana jaja potom stavimo u vodu u kojoj se kuhaju lupine crvenog luka i cikla. Boje i oblici koji se stvore stvarno su prekrasni. Uz to se, naravno, u posebnom loncu kuhaju šunka i domaće kobasice. Košarica na kraju mora biti ukrašena heklanim stolnjakom te pušlekom proljetnog cvijeća iz našeg vrta. Tako uređenu košaricu nosimo na blagoslov točno u podne kod kapelice u Slameku, bilo da je kiša, bilo da je snijeg, iznimke nema.

U subotu navečer svake se godine pali vuzmenka u dvorištu iza kuće ili se odlazi nekome od susjeda ili rodbine koja je te godine pripremila krijes. Ugodno druženje uz toplu vatricu ne može proći bez da se uz pomoć dugih šiba ne ispeče jeger ili pak se u žar bacaju krumpiri namazani slaninom koje smo omotali aluminijskom folijom. Nema boljeg okusa od toga! Sretan Uskrs svima želim!

Ostavi komentar