0.1 C
Čakovec
Nedjelja, 26 studenoga, 2023

Nuklearni referendumi

Uspjesi ukrajinske vojske u oslobođenju dijelova svoje zemlje od ruske okupacije očekivano su doveli do brzog odgovora Rusije. Od 23. do 27. rujna Rusija planira provesti referendum u četirima oblastima u okupiranim dijelovima Ukrajine, a prvenstveno Donjecku i Lugansku te Hersonu i djelu Zaporožja. Navodno su se proruski čelnici na okupiranim dijelovima Ukrajine dogovorili o provedbi referenduma o pripajanju Rusiji. Dakako da je iza tog dogovora Ruski Medvjed, odnosno predsjednik Putin, čija logika postaje sad mnogo jasnija: treba požuriti dok nije kasno jer se nakon provedbe referenduma sve mijenja.

Predsjednik Putin dobro zna da je spletom povijesnih okolnosti Ukrajina bila kolonija Rusije od 1654. godine. Davno prije toga bila je grčka žitnica, odnosno druga Elada, danas nam je kao sjećanje na to doba ostao običaj da goste nudimo kruhom i solju.

Rezultati referenduma unaprijed se znaju, velika većina proruskih separatista glasat će za pripojenje Rusiji, a Ukrajinci su ionako mahom izbjegli.

U Rusiji smatraju da će referendumi u Donbasu „promijeniti geostrateški položaj Rusije, ali i svijeta“. Naime, nakon referenduma za koji već unaprijed znamo rezultate, napad ukrajinske vojske na Donbas i Herson smatrat će se iz ruske vizure „napadom na Rusiju“.

To bi pak značio da predsjednik Putin može provesti opću mobilizaciju i proglasiti obrambeni rat protiv Ukrajine i Zapada. Za sada to odgađa jer ima veliku cijenu, gotovo nikom se u Rusiji ne ratuje sudeći po slabom odazivu za rat u Ukrajini.

No politička histerija već je počela, ruska televizija puna je poziva pojedinaca na nuklearni rat, a čuju se i ozbiljnije ruske prijetnje o taktičkim nuklearnim udarima. Pitanje je što će tada učiniti Zapad, Ukrajina nije članica pakta NATO. Američki predsjednik Biden još je prije dva tjedna ponovno jasno upozorio Putina da ne poseže za nuklearnim oružjem jer tada ne bi bilo pobjednika, svi bi bili gubitnici.

Malo po malo, ukrajinska kriza na taj je način došla do svog vrhunca. Slično se zbilo davne 1962. godine kad su 38 dana svi ljudi svijeta sa zebnjom pratili kubansku krizu i ruske rakete na Kubi.

U jednom Rusi imaju pravo: nakon provedbe referenduma, ako ih bude, više ništa neće biti isto, započet će stvarna prijetnja taktičkih nuklearnih udara jer je geostrateška igra rata podignuta na najviši stupanj, a da nama koji želimo miran život to još nije jasno.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Koncert Parni valjak i Radio 105

Koncert Parni valjak i Radio 105

Hajka