Nova generacija spremna za drugačiji život

Kad još jedan mladi čovjek kojeg poznajete i za kojeg znate da je imao siguran i ured posao u Hrvatskoj napuni putnu torbi i otputuje u Njemačku, znate da je u našoj zemlji pet poslije dvanaest. 

Novoj generaciji sigurnost radnog mjesta ne znači ništa. Oni traže kvalitetu života i uređeno društvo. Ne žele drugorazredni život, već bolji bilo gdje u Europi u kojoj su granice brisane ili pak čak i izvan nje. 

Stasala je nova koja je imala samo 12 godina kad je Hrvatska ušla u EU. Tada su bili djeca i pojam o tome u kakvoj državi žive njima je bio mutan. Zanimalo su ih igrače konzole i igrice na kompu.

Sada kada su postali punoljetni, žele sve što mogu mladi u EU. Dobre prihode, dobre aute i samostalan život. I ne žele živjeti u kuknjavi i spajati kraj s krajem kao njihovi starci. Od toga bježe. Bježe i od loše društvene klime, za boljom perspektivom. 

Tamo vani neće biti njihova zemlja, ali to je manje važno. Njih zanima dobra zarada da bi u dobi kada se živi za provod, okusili tu privilegiju mladosti punim plućima.

Što će biti poslije? Bit će to nova generacija koja će zbog drugačije prometne i komunikacijske povezanosti živjeti životom novih gastarbajtera na dvije lokacije, jednoj za zaradu, drugoj za odmor. Na jednoj će se bolje zarađivati, na drugoj se bolje odmarati.

Njima će domovina biti destinacija kamo se dolazi na odmor, kamo se dolazi pokazivati da se zarada isplatila.

Samo kome će se pokazivati kada baka i djed ili roditelji odu zauvijek? Što će biti s tim velikim međimurskim hižama koje je prva gastarbajterska generacija gradila ne štedeći kvadrate? Kome će je prodati. Hoće li ih napuštene i tužne prerasti korov agacija i ambrozija?

Hoće li divlja priroda kao nekad prerasti Međimurje. 

Teško je zamisliti da se nekad najgušće naseljeni kraj iz dana u dan prorjeđuje i da su kuće koje su prethodne generacije gradile za sljedeću sada tim graditeljima prevelike kao rastegnute šlape.

I tko će brinuti o svim tim ostavljenim i napuštenim starcima? Jedni o drugima, a ne već netko o posljednjem. 

Evo to je tema za friške europarlamentarce što učiniti da se Europa ne pretvori u oronulu staricu s pokojom enklavom mladih ljudi.

Ostavi komentar