Njegovo veličanstvo „otpad“

Usvojena je praksa u većini JLS u Hrvatskoj, pa i Međimurskoj županiji da se obveza primjene Uredbe za gospodarenje komunalnim otpadom iskoristi za podizanje cijene javne usluge prikupljanje miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada. Iz obrazloženja firmi koje traže povećanje cijene nema povećanih troškova prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, nego gubici kod razvrstavanja otpada, te nesposobnosti i nesnalaženja na otvorenom europskom tržištu.

Problem je što takav pokušaj dodatne pljačke potrošača podržava većina JLS gdje takve ideje mogu proći jedino primjenom stranačke stege kod odlučivanja u Vijećima JLS, a zakonska obveza da u savjetodavnom tijelu za zaštitu potrošača javnih usluga mora biti predstavnik udruge potrošača se koristi kao demokratski ukras, jer u sastavu tih tijela udio predstavnika potrošača nije veći od 30 %, dok zapisnici pokazuju da su predstavnici udruga glasali protiv neopravdanog poskupljenja.  

Častan je izuzetak Grad Mursko Središće gdje je usluga odvoza komunalnog otpad pojeftinila za potrošače. Firmama koje zbrinjavaju otpada, opet uz častan izuzetak GKP Pre-kom iz Preloga, za manjak sredstava koje žele nadoknaditi poskupljenjem usluge, razlozi su: nesređeno tržište otpadom i sekundarnim sirovinama, odljev domaće radne snage, visoka cijena predaje otpada na smetlište, itd.

Razlog je sasvim jednostavan i očit, koji vide svi potrošači, a to je nestručnost, bahatost, a često i monopolizam firmi koje se bave zbrinjavanjem otpada, koje novčanike potrošača koriste kao kasicu prasicu za pokrivanje troškova svojih propalih investicija, loših poslovnih odluka i nesposobnost snalaženja na jedinstvenom i slobodnom EU tržištu. Uljuđene države Europe uvoze otpad kao vrijednu sirovinu, a firme u Hrvatskoj koje „zbrinjavaju“ otpad ne znaju čak ni njima prodati.

Kako tumačiti nekorektnost trgovaca otpadom, da kada potrošači sukladno Uredbi razvrstavaju otpad i tako razvrstan otpad predaju firmi za zbrinjavanje otpadom, naplate potrošaču to što je za njih razvrstavao otpad, koji onu uzmu i prodaju na tržištu, te gle čuda imaju gubitke?

Najveći problem je što u velikom broju tijela JLS izbornim inženjeringom sjede ljudi koji prečesto niti ne znaju da postoji Zakon o održivom gospodarenju otpadom i Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom, a kamo li sadržaj, pa je jasno da ih trgovci otpadom vrte oko malog prsta.

Dok političari, tj. JLS ne shvate da je otpad je danas preskup da bi bio smeće, potrošači će, nažalost, i dalje biti kasice prasice za pokrivanje promašenih odluka i lošeg poslovanja.

Ostavi komentar