Nevjerojatna sličnost sa Zarazom iz 2011. godine

Kao da se na nas spustio nevidljivi kavez. Tako bismo mogli opisati naš život u posljednjih dva mjeseca. Zabrana kretanja iz općine u općinu, sa svojim sugovornikom moraš biti na dva metra razmaka, u trgovini ne možeš kupiti brašno, wc papir i kvasac u željenoj količini, već koliko je određeno po kupcu. Nema dodira, nema zagrljaja, nema poljubaca, nema svega onoga što nam se do sada činilo posve normalnim i prirodnim.

U dan-dva promijenila se paradigma. Prirodne stvari postale su neprirodne. U jednom trenu napokon imaš sve, ali što ti to znači kada sve to ne možeš koristiti. Sloboda nam je postala ropstvo. Imamo benzin i auto, ali ne možeš s njim putovati u druge županije, na more, a kamoli u druge zemlje. Imamo trgovine u kojima možeš kupiti na stotine različitih proizvoda, ali ne možeš do njih jer su trgovine zatvorene odlukom stožera. Nova situacija na koju nitko u svijetu nije računao, ali je zato cijela situacija već viđena i to na tv ekranu prije devet godina kada je izašao film Stephena Forda pod nazivom Zaraza ili na izvornom Contagion.

Svatko tko ga je pogledao ne može, a da ne usporedi film s današnjom situacijom. Nepoznati virus koji se širi nezaustavljivom brzinom i ubija na milijune ljudi. Scene u kojoj se zatvara autocesta, a na njoj kolone automobila i kamiona, trgovine u kojoj nestaje proizvoda samo su neke od sličnosti. Najupečatljiviji je svakako izvor zaraze koji je i u ovom slučaju došao iz Kine. Slučajno ili ne, u filmu je izvor virusa šišmiš koji je zarazio svinje. Svinja je potom došla u ruke jednog kuhara u restoranu koji je prenio virus dalje prilikom rukovanja s glumicom koja je došla u njegov restorana i za nekoliko sati umrla. Uglavnom jezivo za gledati kada znaš da se sve to danas i događa. Moja preporuka, pogledajte film i bit će vam sve jasno o čemu pričam.

Ostavi komentar