Nemojte već od dječje dobi odgajati podobnike

Puno pričamo o uhljebima, ali jeste li ikad pomislili kako su razvili u takve osobe? Kakvi su bili u školi, u razredu s prijateljima i kolegama. Jesu li prepisivali zadaće, umjesto da pišu svoje? Kitili se tuđim perjem i varali na ispitima? Provlačili se kao mamini i tatini sinovi? Svojim sladunjavim ponašanjem manipulirali svojim razrednicama. Uz pomoć lažnih ispričnica ljenčarili doma, dok su drugi pisali testove. Uzimali repete pod užinom ako im se svidjela, dok su drugi uredno čekali svoj red?

Svatko od nas poznaje nekoga tko se kroz život provlači kao podobnik od malih nogu. O takvoj osobi znamo barem jednu anegdotu iz školskih klupa iz koje se dalo naslutiti da će se kao ulizica koristoljubivo provlači kroz život.

No to i nije najvažnije. Puno važnije je kako se obrazovni sustav i društvo u cjelini odnosi prema ljudskim manama i vrlinama. Kako ih vrednuje, korigira i usmjerava.

Cijeni li više djecu koja imaju svoje mišljenje, propitkuju, koja su skeptična ili više voli djecu koja brzo nauče odgovarati ono što je poželjno reći i što drugi vole čuti. Naš obrazovni sustav još uvijek pretjerano voli one koji odlično reproduciraju činjenice. Stvarati male diktafone koji su u stanju odlično reproducirati ono što je netko drugi rekao, umjesto da odgajamo samostalne i samouvjerene mlade ljude.

Najbolnije mi je slušati djecu na raznim javnim manifestacijama kada govore riječima starmalih podobnika čitajući ulagivačke govore namijenjene višim strukturama. Uvijek u sebi zavapim, nemojte to činiti djeci, jer to nisu njihova usta!

Zar do svih krajeva ove zemlje još nije doprla vijest da je prošlo vrijeme pisanja pisama za štafetu voljenom vođi. Kao da taj mentalitet podaništva nije sasvim ispario iz našeg obrazovnog sustava, već se vuče po našim školama kao vlaga u starim zgradama.

Od jeseni smo na pragu najnovije reforme obrazovanja. Mi koji imamo desetljeća života na leđima prošli smo ih nekoliko što kroz vlastito obrazovanje, što kroz obrazovanje svoje djece. Sve dosadašnje donosile su promjene evolucijskom brzinom. Bit će čudo ubrza li najnovija hod.

Ostavi komentar