14.5 C
Čakovec
Četvrtak, 31 kolovoza, 2023

Našim vladarima je draga igra “mame i tate”

Gabrijel i Deni iz Vratišinca, dječaci u ranim pubertetskim godinama, odlučili su svoje slobodno vrijeme iskoristiti drugačije. Ne za kompjuterima, ne zatvoreni u sobu, već nudeći limunadu na ulici žednim vozačima. Uočili su pojačan promet u svojoj ulici, jer je paralelna, glavna zatvorena za promet i dječaci su se okušali u poduzetničkoj aktivnosti.

Nakon te objave na našoj mrežnoj stranici glavni komentari zabrinutih čitatelja bili su: – Joj, samo da roditeljima ne dođe porezna!

Zato nismo poduzetna država, a gospodarstvo ne raste, jer stvaramo klimu da se ništa ne isplati. Najgore bi zaista bilo da revni poreznici dođu i zastraše djecu i zauvijek im izbiju iz glave svaku poduzetničku aktivnost.

Iz tog banalnog primjera može se vidjeti naša antipoduzetnička klima.

A u svakoj razvijenoj zemlji pa čak i koje desetljeće prije kod nas, djeca su učila raditi od malih nogu. I to je bila prirodna priprema za život kada se svaka osoba od djeteta trebala razviti u osobu odgovornu za samostalan život, za brigu o sebi i svojoj obitelji.

Danas činimo sve suprotno od toga. Djeci se vežu cipele do puberteta, hrani ih se žlicom do polaska u školu, nose pelene do pete godine. Ne daju im se noževi, šarafcigeri i čekići u ruke do punoljetnosti da se ne ozlijede. Ne daju im se kućanski poslovi da se ne muče. Odgajamo male gotovane od kojih se očekuje da, kad završe škole, preko noći postanu samostalni ljudi. Kako? Ako smo ih cijelo vrijeme odgajali da netko drugi brine o njima.

Stvorili smo idealne podanike koji će iz ruku roditelja prijeći u ruke države da nastavi “brinuti o njima“. A i našim vladarima je draga ta igra “mame i tate” koji svojoj djeci dodjeljuju sve što im treba. Kao loši roditelji mezimcima na državnoj sisi daju novce šakom i kapom “da ne trpe u inflaciji”, a od crnih ovaca u realnom sektoru očekuju da prežive kako znaju i umiju.

Poduzetnost i odgovornost za sebe uči se od vrtića i potrebno je da sva djeca, a ne samo dvojac iz Vratišinca, nešto rade i vrebaju poduzetne prilike. Takvi će izrasti u žilave i poduzetne građane.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE