Najbolje je u Međimurju biti umirovljenik s inozemnom mirovinom

Važnije od toga tko će koga pobijediti na nedjeljnim izborima je pravac u kojemu će ići Međimurje u cjelini. Hoće li i dalje tonuti u provincijalizaciju? Unatoč povećanju broja mladih koji odlaze na studije, barem polovica njih se ne vraća u Međimurje, jer ovdje nemaju gdje graditi karijeru. Mogućnosti zapošljavanja svedene su na rad u prerađivačkoj industriji, trgovini, građevinarstvu, trgovini ili ugostiteljstvu. Plaće su daleko ispod državnog prosjeka. Jedina svijetla točka u toj priči je rad u blizini doma, život uz prijatelje i mogućnost gradnje obiteljskog života, jer svaki dan nakon posla idete kući. Ali morate se pomiriti s nižim primanjima. Mladima to teže pada, jer svi vole imati lijepo uređeni dom, voziti dobar auto i barem jednom godišnje otići negdje na odmor.

Nažalost, zbog manjkave i nekvalitetne statistike nemamo prave brojke o tome koliko je obitelji u Međimurju razdvojeno. Iz iskustva znamo da gotovo nema obitelji čiji barem jedan, odrasli član ne radi preko granice.

Više nemao gastarbajtere, nego pendlere. Međimurje gledano izvana ima viši standard zato jer se privređuje izvan Hrvatske. Zahvaljujući tome naš kraj ima viši standard.

Živimo na granici s bogatijim dijelom Europe i time nas više boli da smo radeći u svojoj osuđeni na preživljavanje.

Što građanima znači da je u Međimurskoj županiji za razliku od ostatka Hrvatske razvijeniji i veći realni od javnog sektora? Da je omjer radno aktivnog stanovništva povoljniji od broja umirovljenika nego u ostatku Hrvatske? Zbog razlike plaća u realnom i javnom sektoru to samo znači da su ovdašnji građani  zbog tih zdravijih ekonomskih  trendova, zapravo osuđeni na lošiji život. Najbolje od svega je biti umirovljenik s inozemnom mirovinom i to relativno zdrav i ne prestar. Ili raditi vani u nadi da ćeš dočekati mirnije umirovljeničke dane.

Međimurske tvrtke dobrim dijelom su vezane za inozemno tržište gdje imaju ugovorene poslove i ostvaruju prihode. No i dalje je njihova konkurentnost na inozemnim tržištima na nižim cijenama i posljedično nižim plaćama radnika. Jedino čime ih mogu zadržati uz sebe je pogođena visina plaće koja u sprezi s povlasticom blizine doma omogućuju život kod kuće.

Ostavi komentar