Može li vuk biti sit, a sve ovce na broju?

Važni akter u aktualnim političkim previranjima sve više je i naš međimurski župan Matija Posavec koji moguće preuzimanje HNS-a u javnim istupima veže prvenstveno s mogućnosti da se ova stranka repozicionira na političkoj pozornici i približi centralističko-lijevoj poziciji umjesto sadašnjeg stanja stvari i koaliranja s HDZ-om.

U vrhu HNS-a mnogima takav odriješiti stav Matije Posavca, u ovom trenutku – ne odgovara. Prvenstveno zbog lukrativnih pozicija koje donose visoke plaće i druge privilegije koje veliki broj njihovih ljudi ima, kako na položajima u aktualnim ministarstvima, odnosno državnim tvrtkama, tako i svugdje drugdje gdje odlučuje vladajuća politika.

Međutim, međimurski župan kao jedini ozbiljni kandidat za novog čelnog čovjeka očito ne želi istu preuzeti i da stranka ne potone do kraja traži bezrezervnu podršku unutar stranke s kojom nije bio zadovoljan na EU izborima. No približavanje onima koji su zbog neslaganja s politikom koaliranja s HDZ-om otišli iz HNS-a, uz zatopljivanje odnosa s bivšim koalicijskim partnerima iz centra i umjerene ljevice, odnosno nekim novim političkim snagama.

Stoga se u zadnjim izjavama Posavec nedvosmisleno priklanja centralističko-lijevoj poziciji na hrvatskoj političkoj sceni i s HDZ-om u tom smislu ne želi imati ništa. 

Međutim, iza kulisa te odnose ipak pokušava zadržati dobrima. To se ponajviše vidi po tome što je poduzeo sve da se sjednica Vlade RH ipak održi u srpnju u Čakovcu. 

Zatoplio je prošli mjesec dugo zategnute odnose s ministrom i predsjednikom međimurskog HDZ-a Darkom Horvatom. 

Naposljetku, nakon što je u zadnji trenutak otkazao da bude njezin izaslanik na Danu antifašističke borbe u Brezovici, otišao je tri dana kasnije na prijam povodom Dana državnosti kod Kolinde Grabar Kitarović, iako su ga mnogi ove godine koji su to mogli, zbog zahuktavanja političke kampanje – izbjegli.

Zbog čega Posavec ipak ne želi prekinuti jasno i glasno sve veze s HDZ-om? Ponajviše su u pitanju pragmatični razlozi jer on kao međimurski župan treba podršku Vlade i financijsku injekciju za brojne projekte koje je započeo ili ima u planu u Međimurju, a nisu ostvarivi bez toga.

Međutim, “sjedenje na dva stolca” u ovoj turbulentnoj situaciji kada se događa rekonstrukcija Vlade, a izborna kampanja (za sada samo za predsjedničke izbore) počinje se zahuktavati, izgleda da sve više smeta i jednima i drugima.

Čačić mu je tako javno poručuje da je vrijeme da se ogradi od HNS-a koji je po njemu u Vladi “HDZ-ov priljepak”, iako je donedavno i sam bio dio te “projektne suradnje”.

S druge strane, HDZ koji bi ga već duže vrijeme vrlo rado htio imao u Međimurju za svojeg partnera i na taj način opet doći “na vlast” u Županiji, odnosno otrgnuti ga od sadašnje suradnje s SDP-om, sve je nervozniji zbog njegovih zadnjih izjava. Naime, tek što su pomislili da je na vidiku kvalitetnija politička suradnja, opet su stigle izjave međimurskog župana koje su kontra HDZ-a.

– Kolega Posavec nije predsjednik HNS-a, on je jedan mladi lokalni političar koji se bori za vidljivost na nacionalnoj razini. Kolega Posavec mora odlučiti, želi li ostati lokalni političar ili biti političar na nacionalnoj razini, ali mora naučiti lekcije iz političkog života. Onda mu ovakve paušalne izjave mogu jako naštetiti, kazao je nedavno Darko Horvat na Posavčevu izjavu “da je koalicija s HDZ-om naštetila političkom rejtingu HNS-a”. U međuvremenu je međimurski župan otišao još korak dalje gdje se u emisiji Nedjeljom u 2 javno ispričao biračima zbog koaliranja HNS-a s HDZ-om. 

Posavec javno želi pad Vlade i prijevremene izbore, dok iza kulisa pregovara i dogovara se s HDZ-om, tako da ostaje za vidjeti koliko dugo može manevrirati na taj način, iako to nije novost kada je hrvatska politika u pitanju.

Ostavi komentar