Može li Europa postati supersila?

Još prije desetak godina znalo se da će u ovom stoljeću najvažnije pitanje biti sigurnost ne samo zbog ratnih sukoba već i zbog bolesti izazvane virusima i otpornih bakterijama.  Dogovor između Nijemaca i Francuza postignut ovih dana je da će Nijemci proizvoditi nove tenkove, a Francuzi novu generaciju zrakoplova. Očekuje se i da hrvatska vojna industrija razvija svoj proizvodni potencijal, barem se tako nadaju proizvođači opreme i oružja.

Već više godina govori se i o zajedničkim europskim snagama za brze intervencije, čini se da se i to polako kreće naprijed. Ipak, Europa niti izdaleka nema potencijal da postane supersila kad je riječ o naoružanju. Kišobran zvan NATO tu je radi potencijalne ugroze s istoka, ali i radi unutarnjih opasnosti. U dvadesetom stoljeću izazvana su dva svjetska rata s golemim žrtvama.

Svaka supersila mora svojim građanima garantirati sigurnost slobode i zdravlja, inače nije supersila. To se najbolje pokazuje danas, cjepiva protiv virusa imaju Amerikanci, Rusi i Kinezi te mnogo manje Europljani. Stoga i nije nimalo čudno što je u Europi cijepljeno tri puta manje ljudi nego u Americi zbog nedostatka cjepiva.

Igre oko cjepiva i ugovora koji se ne poštuju imaju zapravo jedan cilj: oslabiti Europsku uniju.

Ono što je pri tome pomalo smiješno je što se EU i sama oslabljuje svojim birokratskim odlukama i čekanjem. Brojke su neumitne. Prema izračunima, direktne štete zbog virusa stajat će EU oko sto milijardi eura, a indirektne preko 700 milijardi eura, što je svota koju je teško i zamisliti.

Ne zna se koliko će stajati poluraspad sustava zbog nedostatka cjepiva i kakve će to psihološke i druge štete donijeti u budućnosti.

Paradoksalno, Europska unija ipak ima šanse postati velesilom. Sam po sebi paradoks je nešto što se protivi razumu, a to se upravo događa u EU, svi vide sve posljedice loših odluka, ne samo kad je riječ o virusu. Kad je tako, jasno se vidi i izlaz iz paradoksalne situacije. Sad se pokušava nešto učiniti novom zajedničkom zdravstvenom politikom, no to nije dovoljno.

Da bi postala velesilom, Europa ne mora proizvoditi najmodernije oružje na svijetu, dovoljno je da prati trendove u naoružanju i samo u nečemu bude najbolja jer je tu i NATO odnosno Amerika.

No, ono što svakako mora učiniti je brzo naučiti proizvoditi cjepiva i lijekove za čuvanje zdravlja svojih građana jer bez toga nikad neće biti supersila. U ovom trenutku može samo čekati, ne može pomoći ni sebi ni drugima. Drugim riječima, vođe Europske unije zaboravili su onu narodnu da je zdravlje naroda najvažnije.

Ostavi komentar