Mozak na pašu u Kostrenu

Kako bi mogao nastaviti dalje u punom ritmu, čovjeku je s vremena na vrijeme potreban odmor. Odmor u smislu da se potpuno odmakneš od svega i nemaš nikakvog kontakta s trenutnim poslom. Jednostavno, kako bi rekli, potrebno je pustiti  mozak na pašu.

Ovog puta otišla sam u Kostrenu, koja se nalazi tik do grada Rijeke. Odmah mogu reći da me osvojila na prvu iako vrijeme nije baš bilo poslužilo. Jaki naleti bure česti su u ovom kraju u što sam se i sama uvjerila, no kada je bilo mirno i sunčano iskoristila sam svaki mogući trenutak za istraživanje.

Prije četiri godine Kostrena je bila općina s najvećim indeksom razvijenosti u Hrvatskoj. Tada je imala indeks razvijesnosti 153,5 posto, u usporedbi s našim glavnim gradom Zagrebom koji je imao 139,8 posto. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine općina je imala  tek 4200 stanovnika.

Na području Kostrene smještena je INA – Rafinerija nafte Rijeka i brodogradilište Viktor Lenac stoga ne čudi da su najznačajnije gospodarske grane u toj općini industrija prerade nafte i naftnih derivata te remontno brodogradilište. Dakako, tu treba pribrojiti i apartmane, kuće za odmor i luksuzne vile kojima općina obiluje.

Zahvaljujući svom prirodnom položaju Općina Kostrena je od davnina poznato i kao rasadište vrsnih pomoraca, poglavito kapetana, a ta se tradicija nije ugasila do danas.

Duž same obale smješteno je naselje Žurkovo. Sastoji se  od lijepo uređene šetnice s brojnim ugostiteljskim objektima, vidikovcima, uvalama, izvorima pitke vode, kao i mnogobrojnim sportskim sadržajima. Omiljena je rekreacijsko-kupališna destinacija tijekom cijele godine a ne samo za vrijeme ljetnih mjeseci.

Jedna od prednosti cijelog mjesta jest blizina grada Rijeke i blizina autoceste. Tako će vam iz Međimurja do tamo trebati samo tri sata normalne vožnje. U svakom slučaju Kostrena je jedna od preporuka što obavezno posjetiti kada ste u blizini Rijeke.

Ostavi komentar