Mogu li životinje predosjetiti potres?

Iako nam seizmolozi govore da se potresi ne mogu predvidjeti, svjedoci smo u nekoliko slučajeva da je to ipak moguće. Glavni pretkazivači su u ovoj priči životinje. Mnogi građani primijetili su neobičnu podudarnost između potresa i čudnog ponašanja svojih kućnih ljubimaca uoči potresa koji su pogodili Hrvatsku u ožujku i u prosincu prošle godine. Svoja iskustva opisali su na internetskoj stranici EMSC-a. Od lajanja, zavijanja i grebanja pa sve do molbe kućnih ljubimaca da ih puste van iz stana ili kuće.

Već od davnina je poznato da životinje mogu svojim vrlo diferenciranim živčanim sustavom i osjetilima uočiti promjene u magnetizmu, vibracije tla i slične pojave koje prethode potresu, ali samo nekoliko minuta ili nekoliko sati prije izbijanja katastrofe. Potres najprije osjete životinje koje žive u divljini, kao što su ptice, štakori i zmije, koje su stopljene s prirodom, a tek onda kućni ljubimci. Nažalost, sve to nije dovoljno da bi se moglo na vrijeme evakuirati stanovništvo, posebice ne građane koji žive u višemilijunskim gradovima.

Neobično ponašanje životinja, u ovom slučaju riba, zabilježeno je i prije velikog potresa 27. listopada 1969. godine koji je pogodio Banju Luku. Cvjetan Bojčić u tadašnjem časopisu Croatian Journal of Fisheries opisuje slučaj iz mjesta Lipovljani koje se nalazi 65 kilometara zračne linije od epicentra potresa, odnosno Banje Luke. Nekoliko sekundi prije 9 sati i 11 minuta „riba se strahovito uznemirila, počela je juriti amo tamo, skakati iznad vode. Ljudi su bili iznenađeni jer nisu znali što se događa s ribama. Tek kad su i oni osjetili potres, bilo je jasno da su ga ribe znatno prije osjetile. Za vrijeme samog potresa ribe su se umirile.”

Ostavi komentar