Međimurci još uvijek puno rade, ali iznimno cijene i slobodno vrijeme

Za svaku promjenu preko noći potrebno je barem 20 godina, jer prije nije uočljiva. Tako je i s Međimurjem. Od izrazito šljakerskog kraja s mentalitetom da samo ako naporno radiš si vrijedan, transformirali smo se u kraj koji je počeo cijeniti slobodno vrijeme, putovanja, ali i shvaćati da imamo što ponuditi i kao turistička destinacija.

Da je netko prije dvadesetak godina kazao da će se ovdje otvarati privatni apartmani i hoteli s 4 zvjezdice i da će nas posjećivati i strani turisti, koji će po broju premašivati broj stanovnika, vjerojatno bi ga smatrali u najmanju ruku luckastim.

Ali kako se sve brzo mijenja tako su i međimurski u proteklih dvadesetak godina znatna o promijenili životni stil.

Međimurci još uvijek puno rade, vrijedni su, ali su počeli i  iznimno cijeniti svoje slobodno vrijeme. Uživati u njemu. Sjede bez kompleksa po terasama, ispijaju kavice, putuju.

To je znatno drugačiji stil života od onog kojim su živjeli Međimurci prije dvadesetak godina. Prošlo je vrijeme kada su nakon posla u firmi bježali na rad na njivu.

Promjenom osobnog stila i otkrića da postoje i drugačiji životni stilovi naučili su i sami biti domaćini drugima koji vole uživati u životu.

To je bio logičan uvod u razvoj turizma i u Međimurju. Da bi bio dobar domaćin turistu, prije toga moraš imati iskustvo kao turist, Ne možeš  gostu pružiti zadovoljstvo, ako ga sam nisi iskusio.

Onaj koji nigdje nije bio ne može znati što druge ljude ne zanima. To su povezani procesi.I tako mic po mic i u Međimurju se turizam pomalja kao turistička grana. Do sada je do skromnih 2 posto, ali s tendencijom rasta. Možda se pokaže da ćemo imati priliku sve one suviše četvorne metre stambenog prostora  koje su Međimurci s užitkom gradili da budu za šaru viši od susjeda ili sanjali o tome da zbirnu sljedeću generaciju, staviti u komercijalnu funkciju.

Bilo za turiste, bilo za ljude sa strane koji će zbog posla doseljavati u Međimurje.

Na iznajmljivanje će nas prisiliti visoki troškovi održavanja nekretnina, Više ih nećemo moći  ljubomorno čuvati za sebe, već ćemo ih staviti u promet.

Ostavi komentar