Medijski spektakli umjesto učinkovite države

Medijski spektakli nikako da prestanu. Koronavirus skače iz svake paštete i bez obzira na to što ga se boje i najveći medicinski stručnjaci, nekako se svima čini da je ipak sve pretjerano i napuhano. Ne smije ga se podcijeniti, ali ipak što je previše je previše. Upravo je ova situacija kao stvorena za portale i društvene mreže, jer gotovo se više nema što čitati osim informacija o koronavirusu. Idealno vrijeme da se naprave ozbiljne nepodopštine, da se zdrpi i zbriše s nekom dobrom lovom, jer to u ovoj gunguli nitko neće primijetiti.

Pokušala je bez obzira na svu opsjednutost medija koronavirusom svoj trenutak slave uhvatiti međimurska policija akcijom čije je rezultate predstavila javnosti i dala joj čak kodno ime “Marža”. Nekako mi se čini da je svim trgovcima auta marža jako važna, puno više nego policiji. Neki dobro poznati i u našem kraju, očito su skužili da imaju problema s nelojalnom konkurencijom jer im nikako nije izlazila cijena koju je imala konkurencija, i još k tome dobru maržu.

Uhvatila je tako policija par njih u Čakovcu i Varaždinu koji su nešto kao mutili oko izbjegavanja poreznih i drugih davanja na uvoz auta i proglasili ih “zločinačkom organizacijom”. Nakon desetak uhićenih, puno manje ih je završilo u istražnom zatvoru, u kojem će vjerojatno biti mjesec ili nešto više dana, a nakon toga ostaje za vidjeti što će se događati.

Iz ovog primjera vidljivo je koliko naša policija nije izašla iz “socijalističkog mentaliteta” bavljenja “gospodarskim kriminalom”, iako bi se prvenstveno trebala baviti ozbiljnim krvnim deliktima, dilerima droge ili onih koji švercaju aute, ali one koji su ukradeni. Kao što je to slučaj u ozbiljnim zapadno-europskim zemljama ili SAD-u.

Dobro je poznato tko se bavi s onima koji izbjegavaju plaćanje poreza u Španjolskoj ili Njemačkoj. Čitali smo o tome i slušali, jer je problema imao i naš proslavljeni nogometaš Luka Modrić. Španjolski “poreznjaci” sami rješavaju takve stvari. Nakon opsežne istrage utvrdili su da je izbjegnuto plaćanje poreza i naš kapetan je doveden pred sud. Ili platiš porez ili zatvor.

Kako je to kod nas? Spektakli, a na sudu nakon toga uglavnom “pušiona”. Baš me zanima koliko će država naplatiti, ukoliko uspiju dokazati tu višemilijunsku štetu, koja je navodno nastupila u ovom slučaju.

Umjesto toga je Porezni uskok lijepo trebao prikupiti dokaze, optužiti onoga tko je sve to organizirao i stajao iza toga i lijepo poručiti: Ili platite što ste “zaboravili” platiti + globa ili prema utvrđenoj šteti izvolite lijepo u zatvor. Možete birati, odvjetnici neka se pokušaju nagoditi da je “dovoljno” da platite zato što ste varali, barem prvi put. Jer, drugi put slijedi jedno i drugo (novčana kazna i zatvor), a treći put nema šanse da se uopće tako nešto dogodi u biznisu, jer uopće nećete imati mogućnost da budete bilo kakav poduzetnik, posebice u onoj vrsti posla u kojem ste varali državu.

Uglavnom, nelojalnu konkurenciju s tržišta trebali bi izbacivati porezni organi i inspekcije, a ne policija. Obadvije državne službe bi trebale imati u tome proaktivnu ulogu i ne čekati da stignu neke prijave (anonimne ili policijske), već da prate što se događa na tržištu i interveniraju kod onih koji konstantno krše tržišna i sva druga pravila.

Nažalost, umjesto toga događa se vrlo često da na osnovu razno-raznih “anonimki” rade pritisak na one koji su pošteni, isplaćuju radnicima plaće i sve što ide uz njih legalno, dok one koji stalno krše pravila rade na tome da idu (pred)stečaj i nakon toga otvaraju druge tvrtke i opet sve iznova, uopće ne kontroliraju. To se kod nas i dalje događa, jer nitko ne želi preuzeti odgovornost, već se čeka da nahrupi policija.

Ostavi komentar