Markov trg

Predsjednik Milanović izjavio je da Markov trg nije turistička destinacija što je već izazvalo mnoge komentare u javnosti. Kako svi znamo da je Markov trg stalna meta turista i namjernika, u prvi mah ispada da je njegova izjava neprimjerena vremenu i prostoru.

Naime, Markov trg u Zagrebu nije turistička destinacija samo zbog crkve Svetog Marka s hrvatskim grbom, već i zbog političkih institucija koje se tu nalaze pa čak i zbog smjena počasne straže.

No, zašto je predsjednik Milanović ipak u pravu? Svakako zbog sigurnosnih razloga. Oni koji se bave analizama opasnosti od terorizma znaju da je najvažnija teroristička meta u svakoj državi njezin vrh odnosno vodstvo. To se pokazalo ne jednom na primjeru Hrvatske i ne treba ići daleko u povijest. Dva je puta pokušan atentat na bana Slavka Cuvaja 1912. godine, a 1913. godine pokušan je atentat na bana Ivana Skerlecza. Svi se još sjećamo raketiranja banskih dvora 1991. godine od strane JNA kad je samo sreća spasila predsjednika Tuđmana i goste. Najnoviji rafali iz kalašnjikova po zidu zgrade Sabora i ranjavanje policajca od strane mladog dvadesetdvogodišnjeg mladića ponovno pokazuju da vodstvo svake države, a ne samo naše, nekome uvijek može biti na meti. Istovremeno to pokazuje svu ranjivost Markova trga koji nije adekvatno zaštićen. Razlozi zbog čega je vodstvo države nekome na meti ne moraju biti jasni, mogu jednostavno biti iracionalni.

Hrvatski sabor i Markov trg imaju ne samo politički, već i simbolički značaj, mjesto najvećeg odjeka u javnom prostoru, oni su jedno. Nije uzalud jedan zastupnik prije kratkog vremena na Markov trg dovezao lubenice, znao je zašto to radi: one su zapamćene kao što to znaju i svi koji se ne slažu s vlašću na bilo koji način, kao i oni koji podržavaju vlast. Također, nije slučajno što je u osamnaestom stoljeću upravo na Markovu trgu osvanula prva pjesma na hrvatskom jeziku. Uostalom, zastava na kninskoj tvrđavi je također simbol, no simbol pobjede.

Kad se sve to zna, onda je svakom sigurnosnom stručnjaku jasno da će se na Markovu trgu i dalje s vremena na vrijeme događati neželjene stvari s lakšim ili težim posljedicama. To je naprosto cijena slobode i demokracije u kojoj svi ne misle isto. Kad je riječ o premijeru, to je cijena vlasti koja želi biti s narodom, po uzoru na skandinavske zemlje.

Zbog toga zapravo nitko ozbiljno ne pomišlja o preseljenju Sabora i Vlade u neke nove prostore, odnosno o gradnji novih prostora. Možda dolazi vrijeme i za to, no danas je to neprimjereno čak i spominjati.  Kultura i tradicija je ovaj put ipak važnija od pitanja sigurnosnog rizika.

Zbog toga je predsjednik Milanović rekao da Markov trg nije turistička destinacija, on je naprosto mnogo, mnogo više, a ne trg koji se prodaje turistima za sitne pare.

Ostavi komentar