9.9 C
Čakovec
Subota, 2 ožujka, 2024

Magla, zimsko računanje i Svi sveci

Jutarnja magla koja se zadržava i do podneva znak je da smo već debelo ušli u jesensko doba koje naslućuje na zimsko. Tikve su izrezbarene, vještice su proslavile Halloween, stigao je i 1. studenog. Prisjetili smo se svojih najmilijih koji su nas napustili. Odnijeli smo im cvijeće i svijeće i pomolili se za njihove duše.

Kako je moja obitelj rasprostranjena i u donjem i gornjem Međimurju, tako mi za Sve svece obiđemo pet groblja. Startamo u Donjem Kraljevcu, pa preko Hodošana i Murskog Središća dođemo do Štrigove i Gornjeg Mihaljevca gdje je rodbina mojeg Matije. I moramo primijetiti da je unazad pet godina iznadprosječno toplo vrijeme.

Sjećam se Svih svetih dok sam bila mala, zabundali su me kao da idem na Sjeverni pol. Kapa, šal, rukavice, bunda i još smo drhtali. Znao je zaperutati i snijeg. Ove godine bila su 22 stupnja. 22! To je ono, skoro pa za kratke rukave, a na suncu ti je vruće. No, to veselje kratko traje jer, čim se spusti mrak, a to je sa zimskim računanjem vremena već oko pola 5 popodne, tako naglo zahladi.

Da se mene pita, ljetno računanje vremena bilo bi zauvijek. Depra me primi čim počine zimsko (normalno) računanje. Mrak padne prerano, a u mojem svijetu kao da je dan gotov. Kad jednom dođem doma, a vani je mrak, teško mi se natjerati da izađem. No, imaju ta magla i jesen neke svoje čari. Kao i svako godišnje doba.

Naravno, uz sezonu grijanja mene odmah počnu loviti i boleštine. Pa sam tako protekli tjedan provela prikovana za krevet, čaj i brufene. Koronu sad već drugi put nisam izbjegla. Srećom, prošla je bez značajnih posljedica. A ja se odviknula od kave. Javljam kakve su prednosti kad prođe malo više vremena.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE