12.8 C
Čakovec
Utorak, 16 travnja, 2024

Kozmogonija međimurske črne pisanice

Međimurska črna pisanica koja je do danas očuvana u tradicionalnom bojenju jaja uz Uskrs u Donjoj Dubravi, vjerojatno je najstariji simbol nekadašnjih kozmogonijskih vjerovanja starih naroda o stvaranju svijeta iz ljuske jajeta.

Danas tradiciju izrade črne pisanice u Donjoj Dubravi prenosi mlađim naraštajima Biserka Vučenik. Najstarije očuvane črne pisanice pronađene u starim kućama u Donjoj Dubravi već imaju sedamdesetak godina, a zna se da ih je izrađivala pokojna Marija Fabić i da je to prastara tradicija i običaj, na što je svojedobno skrenula pažnju etnologinja Marija Novak.

Kršćanstvo je izbacilo prastara vjerovanja o jajetu, a time i črne pisanice iz svojeg kalendara, ponajprije zbog shvaćanja da je Bog stvorio nebo i zemlju ni iz čega.

No ti prastari mitovi ostali su dijelom očuvani u Međimurju u običaju bojenja črne pisanice. Crna boja uskršnjeg jajeta govori nam o prastarom zaboravljenom mitu, a cvjetni motivi na crnoj pisanici o kršćanskoj tradiciji kao simbolu novog života.

U slavenskoj kozmogoniji o stvaranju svijeta ne zna se mnogo jer nije bilo zapisa, no moguće je ponešto rekonstruirati iz teogonije (postanka slavenskih bogova). Smatra se da slavenska teogonija ima zajedničko izvorište u euroazijskim i bliskoistočnim kozmogonijama, prema kojima stvaranje Svijeta počinje Bezdanom odnosno Kaosom, u kojemu veliku ulogu ima Kozmičko jaje. Međutim, jasna veza jajeta i slavenske kozmogonije nije istražena.

Kod svih slavenskih naroda koji štuju različite lokalne bogove, zajedničko je stvaranje triju kraljevstva – Neba, Zemlje i Podzemlja, te Stabla svijeta koje ima korijenje u podzemlju mrtvih, deblo na Zemlji i zemaljskom kraljevstvu, a krošnju u božanskim nebesima. Stablo svijeta govori nam o svetosti starih bogova, biljaka, životinja i kozmosa. Prema Gavazziju, ocu hrvatske etnologije, šarena uskršnja jaja kod Hrvata, Ukrajinaca, Poljaka i drugih južnih Slavena govore o zajedničkim praslavenskim korijenima.

Črna pisanica je stoga prisjećanje na starinu i pradavno zajedničko indoeuropsko vjerovanje o postanku svijeta. No prema antropolozima, jaje je arhetip, središnje mjesto u svim mitovima i mitskom predodžbama mnogih naroda svijeta.

Kod Hrvata posebno u Međimurju sve do danas očuvana je simbolika pijetla koji se nosi na svadbama, kao i kult plodnosti.

Simbolika črne pisanice i teogonijski mit o stvaranju svijeta i prvih bogova iz ljuske jajeta već je zaboravljena, osim djelomice u Donjoj Dubravi, no u novom ruhu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,190FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE