13.1 C
Čakovec
Utorak, 16 travnja, 2024

Koliko vrijedi rad kućne menadžerice

U ono vrijeme, kada većina žena nije radila izvan kuće, na pitanje što radi žena koja se brine o kućanstvu, odgovor je bio “ništa”. Posao pranja, kuhanja, spremanja, briga za djecu, starce, a na selu i za vrt, kotac i štalu nije vrijedilo ”ništa”, bez obzira na to koliko su te žene priskrbile.

Nažalost ni feministički pokreti posao u kućanstvu nisu smatrali jednakovrijednim onom za plaću u firmi.

Dakle i žene same na svoj posao u kući gledaju podcjenjivački. Tek posljednjih godina počele su računati koliko vrijedi rad domaćica.

Jedan ženski portal je izračunao vrijednost rada domaćica. Rukovodio se cjenikom za te radove po tržišnim cijenama. Pojedinačno cijene nisu astronomske, ali je iznos na kraju mjeseca za kućne poslove ispao astronomski, 4500 eura.

Da, menedžerska plaća, ali domaćice jesu kućni menadžeri i tako bi se terminološki trebalo zvati to zanimanje. Njihov posao je uvelike organizatorski, jer se osim kućanskim poslovima bave i organizacijom rada, planiranjem i kućnim proračunom. Bezbrojne domaćice izvode čarolije da obitelj funkcionira, razvija se i raste.

Svaki dan treba osmisliti ručak i nahraniti svoje ukućane i to u drugačijim okolnostima od onih kakvi vladaju u kuhinji šefova kuhinje, koji svoje namirnice mogu naručiti po želji. Domaćice često ručak moraju skuhati “ni iz čega” ili same iz dana u dan smisliti što će kuhati sutra.

Osim toga one nemaju zaštitu na radu kad se pentraju na ljestve da bi objesile zavjese, obrisale prašinu na gornjim policama ormara, oprale prozore.

Ovih je dana odjeknula presuda španjolske sutkinje koja je domaćici koja se odrekla svoje karijere da bi se muž mogao baviti svojom dosudila iznos odštete. Žena je sudski zatražila da joj plati sav kućanski posao za 25 godina braka. Pristala je prilikom vjenčanja potpisati sporazum o odvajanju dobra kako bi on mogao zadržati svoje bogatstvo koje je stvarao tijekom karijere.

A žena je sudskom presudom dobila svoju zaradu. Sutkinja je po minimalnoj plaći izračunala da joj je muž dužan platiti 204.000 eura, za odrađene kućanske poslove za proteklih 25 godina rada.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,190FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE