Koliko smo ovisni o novim tehnologijama?

Prošli tjedan našla sam se u situaciji da sam na dva sata morala biti bez mobitela i ručnog sata. Mislila sam da to neće biti nikakav problem, kad eto, iznenadila sam samu sebe svojim ponašanjem. 

Dezorijentacija nakon samo 10 minuta bez tehnologije. Osjećala sam se kao da nisam svoja jer, zamislite, nisam mogla provjeriti nove mailove, nove poruke i nove notifikacije s društvenih mreža. Da mi je netko rekao prije pet godina da ću postati takva kazala bih mu da je lud. Ali eto, postala sam ovisna o novim tehnologijama, ovo s početka teksta je samo jedan od znakova. Jer to nije normalno ponašanje. 

Razlog tome je definitivno i posao kojim se bavim jer nemaš u biti ni “minute” mira u danu bez da te netko ne treba, ne zove ili ne piše poruke. S vremenom se navikneš na takav tempo pa ti je, s druge strane, vrlo čudno prvih dana na godišnjem kad svoj mozak i tijelo ne možeš od prve naviknuti na mir i odmak od svega. 

Nastavno na ovu temu počela sam gledati seriju Black Mirror u kojoj su okosnica svake epizode upravo nove tehnologije. Prva epizoda je toliko bizarna da ostaneš bez teksta nakon što je odgledaš do kraja, ako to uspiješ. Cijela epizoda ti se još nekoliko dana vrti po glavi i nikako da sjedne što se to zapravo dogodilo. Ostale detalje vam neću otkriti, prepuštam da to sami otkrijete. Vjerujte zaintrigirat će vas od prve.

Što nam točno donose nove tehnologije i koliko će nam se uvrnuti život upravo zbog njih samo su neka od pitanje na koja možete dobiti odgovore u ovoj seriji. Oni vam se neće nimalo svidjeti, no dobra je stvar što je to samo fikcija pa vjerujemo da nećemo biti sudionici takvih scena, koje su zaista zabrinjavajuće.

Ostavi komentar