Kolaju nove prevare

Prevaranti postaju sve lukaviji i lukaviji i nikad nije naodmet ponavljati jedne te iste stvari, pogotovo starijim građanima, roditeljima, bakama i dedama ili starijim susjedima. Ako vam se, recimo, netko  javi preko Facebooka da mu se u nekom udaljenom mjestu pokvario auto pa vas na temelju poznanstva moli da mu pošaljete određenu svotu novca, vrlo je vjerojatno  da u pitanju prevara, iako vam se možda na prvi pogled čini da je osoba stvarno u nekakvoj nevolji. Uvijek imajte na umu da je u pitanju igra s vašim emocijama i ne padajte lako na takve stvari.

Najnovija prijevara ide ovako. U kući vam zvoni telefon, vi se javljate i s druge strane je osoba koja se predstavlja da je iz MUP-a te vas pokušava uvjeriti da je netko od vaših ukućana zapeo u banci ili na bankomatu i da hitno dođete s pravim novcem u zamjenu i spasite ju. Naravno, obećavaju da će vam izdati pri tome potvrdu. Ponavljamo, nemojte nasjedati na takve pozive.

Ministarstvo unutarnjih poslova na svojim je internetskim stranicama objavilo i upozorenje o novoj prijevari koja se širi putem e-maila. U njima se nepoznata osoba predstavlja kao rukovoditelj organizacijske jedinice Uprave kriminalističke policije te iznosi teške optužbe na račun primatelja maila.

U lažnom mailu tako se tvrdi kako je, nakon “zapljene kibernetičkog kriminalca”, protiv primatelja maila poduzeto nekoliko pravnih radnji i to za ozbiljna kaznena djela koja, među inim, uključuju pedofiliju i cyber-pornografiju. Prevarant od primatelja maila traži da odgovori na mail u strogom vremenskom roku od 72 sata, a ako primatelji ne odgovore, protiv njih će se izdati nalog za uhićenje. Prevarant naglašava kako će te osobe biti registrirane kao seksualni prijestupnici, dok će podaci o njima biti objavljeni u medijima. Svi koji prime ovaj mail nikako na njega ne smiju odgovarati ni klikati na bilo kakve linkove. Opreza nikad dosta!

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE