Knjiga ili život?

Zašto Hrvati ne čitaju knjige? Prema statistikama, čak dva milijuna Hrvata ne čita knjige. Postavlja se pitanje trebaju li nam uopće knjige kad imamo internet?

Onih drugih dva milijuna Hrvata ipak čita knjige, pa to može biti i najveći skriveni razlog stvarne nesloge.

Jesu li ti koji čitaju knjige zaostali u razvoju? Mnogi se gotovo stide priznati da u svojoj kući imaju i knjige, kao da je to nešto što je izvan mode i nepotrebno. Takav se dojam ponekad dobiva kad je riječ o knjizi, jednostavno, sve drugo je važnije od nje.  

Dilema „Knjiga ili život“ sama je po sebi kontroverzna, dva milijuna Hrvata odabralo je život.

No, što je život bez knjige? Knjiga je uvijek djelić znanja ili saznanja o nečemu, ona je jednostavno alat za spoznaju ili samospoznaju.

Dakako ima i onih koji gomilaju knjige i rijetko ih čitaju. Takvi kupuju knjige, ne metre. Svojedobno se i u našem kraju pričao vic o bogatunu koji je došao u knjižaru kupiti tri metra knjiga jer mu toliko stane u regal.

Danas taj vic više nije smiješan. Žalostan je, jer je i kupac tri metra knjiga žalostan, muči ga savjest cijelog života jer nije pročitao tri metra knjiga koje ima na polici. Nešto je u životu propustao, te time postao čovjek koji zna da mnogo toga ne zna. Jednostavno, odgojio je sam sebe, a sve zbog ta tri metra nepročitanih knjiga.

U Međimurju je slično kao i u Hrvatskoj, polovica načelnika općina i građana ne čita knjige, a druga polovica čita.

Za ona dva milijuna Hrvata koji ipak pročitaju tri knjige godišnje, znalci znaju da se čitanjem postaje pametniji, a gledanjem televizije možda gluplji i pod stresom, a dužim boravkom na mreži možda i rob navike.

Knjige uče razmišljati, jačaju pamćenje i samopouzdanje. Knjige donose mnoštvo novih informacija, te potiču kreativno razmišljanje i proširuju znanja i veze. Uostalom, tko čita nije mu dosadno. Zašto onda ne čitati?

Ostavi komentar