Kako se riješiti stresa bez stresa?

Stalno slušamo kako je stres broj jedan ubojica današnjeg doba. Nerviramo se od vrtićkog doba, o školi da ne govorim, a tek na faksu i poslu nas taj nakupljeni i ponovno nadograđeni stres polako, ali sigurno uništava i dotuče. Stručnjaci kažu nemojte se nervirati, pronađite ispušni ventil, hobi, vrijeme za sebe. Nemojte stalno misliti na posao. Pa onda čujemo kako je netko u 30-ima umro od infarkta ili dobio rak. Svi se bojimo raka, uznemirava nam sama činjenica da znamo da ga netko ima u našoj blizini.

Sve to dodatno stvara stres. Stres je oko nas, u nama, u drugima… Mislim da se jedino moja Sivka ne stresira. Dobro, možda ako ju netko slučajno ignorira na jednu minutu i ne da joj jesti šesti puta u danu iako ona svojim iritantnim zvukovima to zahtijeva sad, odmah, mam, ve pa me onda i to nervira. Znam se uloviti da gledam vijesti i krenem se nervirati. Ili kad se netko žali bezveze. Ili kad slušam neke bapske priče. I tako, previše se nerviram i to mi stvara stres, a bojim se raka i infarkta i svim boleština današnjice.

Pa sam skužila da jedem bezveze. Nemam ritam prehrane, jedem sve i svašta, nekad ništa do popodne. Pa se onda pretvorim u manijakalnog stvora, poput buldoždera koji harači pred sobom sve što vidi na štednjaku, u pećnici, u frižideri ili balkonu. Može sve. Juha, pašteta, riža, meso, cikla, krumpir, čokolada, puding, pa mi onda još nije dosta. Taman dok shvatim da sam se prežderala onda krenu bolovi i promišljanja o tome kako nešto treba promijeniti. No, dobro ipak prije toga pojedem bar pola čokolade s rižom. Ili bilo koju koju pronađem u našoj “zabranjenoj” ladici. Onda se čudim ko vrabac glisti kako to da mi kile ne idu dole, a tamo ažurno treniram.

Nakon svega toga odlučila sam. Nema više stresa, nema više jedenja gluposti u svako doba dana i noći. Promjene dolaze od svakoga pojedinačno. Krenite i vi od sebe. I samo polako, bez stresa i žurbe, jer nema života u stresu.

Ostavi komentar