Kako da Sivki i Cici objasnim da su petarde stvar kućnog odgoja?

Kao mala djevojčica u svojoj neposrednoj blizini imala sam primjer što se dogodi ako bacaš petarde. Dječak mojih godina u kantu punu ulja bacio je petardu koja je eksplodirala te mu nanijela teške fizičke ozljede. Iako se oporavio, svima je jasno da mu to baš i nisu bili najbolji zimski praznici u životu. Misliš si, dobro, bio je dijete, nije mogao procijeniti ozbiljnost situacije – naučio je na teži način. Ono što mene zabrinjava je da osobe 20 plus također uživaju u bučnom bacanju petardi. Zašto? Ne razumijem, vrlo vjerojatno nikad ni neću. Muška osoba 1 na Novu godinu raznijela si je pola šake. Muka njemu, muka doktorima koji dežuraju na najluđu noć u godini. Bilo im je ludo jer su ranjenici u redu čekali da ih se pokrpa. Ne, nije rat, samo Nova godina. Mislio bi čovjek da bi Novu godinu radije dočekao mamuran, ali neki preferiraju ostati bez prsta.

Postoji kod nas i tradicija pucanja s karabitom – također ne želim razumjeti. Fora je ljudima da se nešto glasno događa. Na prvi dan bacanja, u akciju odgojno-obrazovnog ponašanja uključila se i moja mama. Imamo nekoliko krasnih susjeda (još ih nismo detektirale) koji su vrlo pametni pa petarde bacaju s viših katova. To je jako fora, pogotovo ako ti ta petarda padne na balkon kad recimo stavljaš van sarmu na zimsku temperaturu. Fora do kraja. Mama je hrabro stavila glavu na prozor i glasnije od petarde upitala: Je li vam dosta?! Nakon toga ulica je utihnula. Odgojno-obrazovna metoda upalila. Barem tu večer.

Meni je zvuk petarde neugodan, a da ne govorim o svojim kućnim ljubimicama koje hrvatski jezik ne razumiju. Razumiju samo da nešto vani eksplodira, blijedo nas gledaju i zavuku se pod deku. Mene nervira, a one sirote jedva prežive. Puni su portali upozorenja, fotografija ozljeda, dakle jasno je prikazan uzrok i posljedica. Nemoj biti neodgojen, gledaj vatromet u ponoć i uživaj u radostima slavlja Nove godine – bez petardi, karabita i ostalih pirotehničkih sredstava koje mogu ozlijediti tebe i one koji su u tvojoj blizini.

Ostavi komentar