Kada nisi dio mase, onda si na dobrom putu

U posljednje vrijeme volim čitati biografije i autobiografije te gledati filmove o uspješnim i poznatim ljudima koji su ostavili trag na ovoj kugli zemaljskoj. Osim što su inspirirajuće, takve priče uvijek promijene pogled na svijet, pogotovo u trenucima kada ne znaš kamo i kako dalje.

Uspon Elona Muska, čije se bogatstvo procjenjuje na neto iznos od 20,8 milijardi dolara, jedna je od takvih priča. Rođen je u južnoj Africi, u djetinjstvu je bio teško zlostavljan da bi danas prema Forbesu 400 postao 21. najbogatija osoba u SAD-u. Obogatio se osmislivši PayPal, a danas je vlasnik SpaceX-a i Tesla Motorsa. Želja mu je uspostaviti trajnu koloniju na Marsu. Hoće li mu to zaista poći za rukom, nadam se da ću to moći doživjeti. Inspirirajuća priča koja pokazuje na Muskovu primjeru da je sve što si zamisliš moguće ostvariti na ovom svijetu.

Posljednju sam takvu pročitala o Nikiju Laudi, austrijskom  legendarnom vozaču  Formule 1  pod nazivom Novac, rizik, život. Iako me automobilizam nimalo ne zanima i nikada u životu nisam pogledala cijelu Formulu, zagolicao  me sam naslov knjige i kako je tekao njegov Laudijev životni put.

U Nürburgringu je 1976. doživio tešku prometnu nesreću, zabio se u ogradu brzinom od 200 kilometara na sat. Zadobio je teške opekline lica, glave i ruku, ostao bez uha i jedva je ostao živ. Oporavio se od nje te je ukupno tri put bio svjetski prvak Formule 1. Osnivač je aviokompanije, a 40 posto prihoda zarađivao je tijekom života od reklamnih natpisa na svojoj, prepoznatljivoj crvenoj šilterici, koju je počeo nositi nakon nesreće.

Škola mu nije pretjerano išla, dva je puta zaostao razred te je čak lažirao srednjoškolsku diplomu kako bi mu roditelji dopustili da se utrkuje. Ono što je istaknuo je da nikada nije bio dio mase i kada su mu svi govorili da neće uspjeti, uvijek je njima u inat išao suprotnim smjerom, daleko od masa i onoga uobičajenoga.

Ostavi komentar