Znamo li da kasnimo?

[layerslider id=”3″]

Hrvatske nacionalne parkove posjetilo je prošle godine 2,8 milijuna turista; preko milijun turista Plitvička jezera, Brijune blizu 200.000 posjetitelja, park prirode Kopački rit 38.000 posjetitelja prošle godine, Sjeverni Velebit preko 5000 posjetitelja.

Ako se računa da je prosječna cijena karte za nacionalni park od sto do sto i pedeset kuna, to je ukupna zarada od prirodnih ljepota u jednoj godini, a da to nije turizam na Jadranu, oko 400 milijuna kuna. Plitvice pretjeranom eksploatacijom zarade oko 280 milijuna kuna godišnje. Zarađuju i stari gradovi, tako dubrovačke zidine godišnje zarade oko sto milijuna kuna.

Najvažnija odluka osim osnutka prije deset godina za Javnu ustanovu Međimurska priroda dogodila se u srpnju 2012. godine, kad je proglašen Prekogranični rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav, a ako se ideja u potpunosti ostvari to će i područje uz Muru i Dravu biti prvi rezervat biosfere na planetu Zemlji koji obuhvaća pet država. Osim toga, međunarodna zaštita putem Natura 200 odnosi se na rijeku Muru, šumu Čep kod Varaždina, ribnjak u Mačkovcu, akumulacije Drave i samu Dravu, Donje Međimurje, gornji tok rijeke Drave. Područja značajna za ptice su dravske akumulacije u kojima godišnje boravi oko 60.000 ptica, te gornji tok Drave, pa je moguć foto turizam.

U Međimurskoj županiji zaštićeni su i pojedinačni objekti, najvažniji je Perivoj Zrinski u Čakovcu, spomenik prirode Bedekovićeve grabe, krajobraz rijeke Mure, ali i pojedinačna stabla. Zna se da imamo ptice pčelarice, leptire velikog i malog livadnog plavca, više vrsta orhideja i biljaka, a odnedavno čuvamo i međimurskog konja. Ipak, naše su najveće turističko blago vode Drave i Mure. Sve u svemu, čini se premalo.

Muzej Međimurja Čakovec promovira kulturno-povijesni projekt staze Zrinskih, općine i gradovi još o tome za sada bespotrebno šute, no to se događa usporedno.

Nakon deset godina od osnutka, vrijeme je za usporedbu i pitanje koliko Javna ustanova “Međimurska priroda” godišnje zaradi od turizma, a kao pokazatelj razvitka turističke ponude. Da odmah napomenemo da zarade i nema ili je premala, tek su započela ulaganja putem europskih fondova. Cijeli je razvoj turističkih kapaciteta i atrakcija kad je riječ o prirodi je u povojima, pa još treba dosta ulaganja, ali i povezivanja svih koji se bave turizmom. Kasnimo najmanje dvadeset godina i tko nam je kriv, za usporedbu, park prirode Kopački rit osnovan je prije tridesetak godina i rezultati se vide.

 

Ostavi komentar