Zločin bez kazne je kažnjavanje žrtve

[layerslider id=”3″]

Prosvjed branitelja protiv državnih institucija koje svoj posao ne rade dovoljno dobro u Vukovaru politički je čin. Protiv vlasti koja ne čini dovoljno tumačili mi prosvjed na ovaj ili onaj način. Svakako je moguća i politička instrumentalizacija, kao i kod svakog drugog skupa.

Tko je nakon rata barem jednom bio u Vukovaru i obišao grobišta može naslutiti svu bol onih koji su preživjeli i koji se sjećaju. Mi koji tada nismo bili u Vukovaru zauvijek nosimo teret nečeg nezamislivog, što se ipak dogodilo. Odavanje počasti žrtvama najmanje je što se može očekivati kao i presude zločincima.

Stvarnost je ipak drugačija. Za najteži zločin na Ovčari u ubojstva 200 najtežih ranjenika iz vukovarske bolnice hrvatsko pravosuđe podiglo je prvu kaznenu prijavu tek u travnju ove godine i to za mučenje nekoliko civila na Ovčari. Druga kaznena prijava vezan za Ovčaru podignuta je za ubojstvo francuskog dragovoljca i to je sve.

Prošlo je dvadeset i sedam godina od tih zločina koji su se usjekli u našu svakodnevicu kao nešto nezamislivo i izvan svake pameti, a hrvatsko pravosuđe uspjelo je podići samo dvije kaznene prijave za ovaj najteži ratni zločin. Zašto? Može se dakako progovarati i o svim ratnim zločinima Domovinskog rata, tko god ih počinio. No zločin na Ovčari temeljen na mržnji je politički kamen međaš svih zločina na kojemu se temelji javno traganje za istinom i pravdom.

Svake godine branitelju Vukovara kažu da ih najviše boli to što za zločine nitko nije odgovarao i to je nažalost točno, ne mogu dvije kaznene prijave biti sve što je dosad učinjeno.

Predsjednik Franjo Tuđman svojedobno je abolirao pripadnike paravojnih postrojbi, no nikad nije abolirao one koji su počinili ratne zločine. Zašto se onda ratni zločini dovoljno ne procesuiraju? Starija se generacija dobro sjeća kako su prošli krivci za Drugi svjetski rat kod saveznika.

Analitičari kažu da je to zbog izbjegavanja napetosti u regiji i zbog trauma povijesti srpsko hrvatskih odnosa kao i dnevne politike.

Vukovarci, ali i svi drugi kao i javnost, imaju pravo na istinu, imaju pravo govoriti da zločince treba stići kazna. Uostalom, kakav je to zločin koji nije kažnjen, zločin bez kazne je kažnjavanje žrtve. Čini li naše pravosuđe svojim nedovoljnim činjenjem upravo to?

Ostavi komentar