Pozdrav od poznatog proizvođača

Jedan od stalnih životnih motiva koji je sve prisutniji  u razvijenom svijetu je zdravo se hraniti. Trend je neuništiv, sve je više ljudi koji paze što jedu i piju. Bolje rečeno, biraju ako mogu. Pandemija virusa je samo ubrzala već stečene navike, a recepture za zdrav život prodaju se na sve strane.

Slično je i u Hrvatskoj. Od dječjih navika: neću ovo ili ono došli smo nakon više desetljeća odgoja i obrazovanja do ciljanih dijeta i jela koje dijete ili odrastao čovjek treba da bi bio zdraviji.

Jedna od zagonetki koja se svakodnevno nameće je kako najbolje odabrati zbog čega i postoji veliki broj receptura. Podložni smo znanstvenim ili pseudoznanstvenim tvrdnjama o nizu namirnica, tako na primjer masti. Na temelju vlastitih spoznaja gradimo svijet hrane koji će biti bolji za nas, ukusniji pa i dostupniji. Mantra „od poznatog proizvođača“ postala je naša svakodnevnica, kad si već ne možemo drugačije pomoći. No, ne mogu si svi priuštiti poznatog proizvođača jednostavno zbog toga jer su to kratki lanci prodaje u ograničenom opsegu, a i nema ih dovoljno.

U međuvremenu buja svijet robnih marki, kako za hranu tako i za sve drugo. Među zadnjima je i međimurski kalamper koji je napokon dobio svoju marku proizvoda. Industrije koje nemaju svoju marku proizvoda osuđene su na niske cijene svojih proizvoda i rad za drugu robnu marku. To se dobro vidjelo i u Međimurju propašću industrije obuće i tekstilaca zadnjih desetljeća.

Istovremeno smo svjesni da smo meta za mnoge više ili manje legalne prijevare kad kupujemo hranu. No, već se nazire veliki tehnološki preokret koji će, moguće, uskoro mijenjati svijet i naše navike. Prema analizama informatičkih stručnjaka, dolaze takozvane blockhain tehnologije. Danas su dosta ozloglašene jer se njima trguje kriptovalutama koje još nisu stekle pravo građanstva.

Sve je još dosta komplicirano i u razvoju, no temelj je jasan: u tom sustavu neće se moći varati tako lako, svaki zapis imat će svoju povijest, svoju nepromjenjivu ciglicu. Bit će kriptiran i visoko zaštićen te na javnoj mreži dostupan svima i neće se moći promijeniti. Na taj način bi se varanje svelo na najmanju mjeru jer je povijest sustava nepromjenjiva. Značajnu korist bi imao i sektor zdravstva i javne uprave, dakako i banke.

Ukratko, o vama će se za nekoliko godina javno sve znati. Na primjer što ste jeli vi ili vaš pradjed za blagdan tog i tog dana, koje je cipele volio, no neće se znati tko ste vi i tko je bio vaš pradjed. Je li to dobro ili loše, još ne znamo, no svijet, čini se, ubrzano klizi u tom pravcu. Prave bitke biju se danas za kontrolu u području visokih tehnologija o čemu svjedočimo svakog dana i svakog sata, čitaj sukob Amerika – Kina i kontrola mreže.

Ostavi komentar