Mađarska nogometna ekspanzija

simunko_kol_header-clanka

Mađarski premijer Orban, točnije mađarska Vlada,  naveliko grade nogometne stadione. To ne bi bilo ništa posebno da osim u Mađarskoj, stadione ne gradi i u susjednim zemljama, gdje postoje mađarske nacionalne manjine. Pojedini novinari već su podsjetili da je na djelu spoj mađarskog nacionalizma i nogometa.

Mađarska inačica nacionalističke nogometne politike je dakako drugačija, nogometni stadioni se grade da bi se pokazala današnja snaga mađarske države na nekadašnjim prostorima takozvane velike Mađarske.

Cilj ove nogometne politike Mađarske je stvaranje budućih vrhunskih nogometaša koji će prenositi slavu ove zemlje. Čini se da je premijer Orban pomalo zavidan na uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije koji nitko nije očekivao i u najmanju ruku, želi to isto.  

Rezultat takve nogometne politike već se dobro vidi i u Hrvatskoj. Mađarski poslovni čovjek blizak premijeru gradi velebni nogometni centar u Osijeku, a grade se i stadioni u Rumunjskoj i drugim državama.

Zanimljivo je da se slična nogometna priča uz pomoć mađarske Vlade odvija i u nama susjednoj Lendavi u Sloveniji, koja će prema nekim saznanjima stajati preko pet milijuna eura, no to nije sve. Primjerice, nogometni stadion će imati višestruko veći kapacitet nego što je potencijalni broj navijača mađarske manjine u Lendavi. Nije sve tako jednostavno kako se čini. Kad je napokon pronađeno mjesto nedaleko lendavskog stadiona gdje bi se smjestila nogometna Puškaš akademija po najpoznatijem mađarskom nogometašu svih vremena koja će stajati oko dva milijuna eura, na noge su se digli slovenski ribiči u Lendavi jer bi morali prodati svoj ribički dom za mjesto akademiji, a to ne žele. Možda je i to politika, ovog puta slovenska.  

Tako za sada Puškaš akademija traži nove prostore blizu stadiona u Lendavi ili ga je već našla. U svakom slučaju dva milijuna eura čekaju.

Koliko je poznato, za sada u Međimurju ne postoje naznake da bi Mađari ovdje gradili nogometni stadion jer ovdje nema jake mađarske manjine zbog dobro poznatih razloga. No nikad ne reci nikad. Jedan mali poduzetnik iz Međimurja koji posluje u Mađarskoj nailazio je na brojne prepreke kao strani državljanin, no to je riješeno. Kako? Jednostavno tako da su Mađari priznali da mu je baka ili prabaka bila – Mađarica, pa on ima pravo i na mađarsko državljanstvo. Po tom su kriteriju zbog povijesnih okolnosti svi Međimurci –  Mađari, točnije bili su državljani Mađarske. Premijer Orban nedavno je izgovorio znakovite riječi: Nogometni stadioni su investicija u budućnost ili “kad dođe vrijeme“.

Ostavi komentar