Godina političkih potresa

Početak godine obećava političke potrese kod nas i u Europi, a  stvarnost postaje sve složenija i slojevitija. Podatak da je britanska premijerka u parlamentu doživjela najgori poraz otkad postoji parlament, a on postoji stoljećima, kazuje da se dogodilo nešto što ne razumijemo u potpunosti. Protivnici Brexita smatraju je da je taj sporazum najveće poniženje za Britaniju. Ukratko sad dolazi vrijeme nesigurnosti, sve je otvoreno, kako za Britaniju, tako i za Europsku uniju, Brexita može biti, ali i ne mora.  

Podsjećamo, o tom sporazumu se razgovaralo pune dvije godine prije nego se ovo dogodilo. Hoće li te dvije godine  razgovora otići u vjetar i što onda postaje politički proces, operetna zabava za mase?

Ekonomski analitičari ove nam godine predviđaju usporavanje svjetskog gospodarstva i nešto nalik krizi ili recesiji, kako se čini Kina i SAD usporavaju.   

U nedostatku boljih političkih opcija, a u cilju smirivanja Balkana, dolazi do važnog zaokreta. Srbija sve više postaje žandar na Balkanu, no ovaj put je u tome podržavaju i zapadne sile. To je i prava tema posjete ruskog predsjednika Srbiji ovih dana koji želi zadržati svoj utjecaj.

Hrvatska nije i ne želi biti na Balkanu, no zbog svojeg geopolitičkog položaja itekako je osjetljiva na te geopolitičke promjene i morat će znati odgovoriti izazovima.

U Hrvatskoj je glavna tema već mjesecima pitanje zrakoplova, jesmo li prevareni, je li bilo namještanja, jesu li naši političari znali nešto više i tako dalje, traže se krivci na sve strane. Zrakoplovi su postali glavna tema političkih obračuna iako ugovori o kupnji nikad nisu bili potpisani, što bi tek bilo da jesu.

Bez dvojbe, borbeni zrakoplovi će sigurno biti kupljeni. Hrvatska treba svoje zrakoplovstvo, tim više što se mijenjaju geopolitičke silnice na Balkanu i pitanje zrakoplovstva više nije samo pitanje prestiža, nego i strateške sigurnosti.

Ostavi komentar