Čini li nas religija boljim ljudima?

[layerslider id=”3″]

Čini li religija u svijetu više štete nego koristi? To pitanje postavljeno je u velikoj anketi koju je nedavno proveo Ipsos Global Advisor na preko 17.401 ispitanika u 23 zemlje svijeta. Osim rezultata, zanimljivo je samo pitanje i vrijeme u kojemu se postavlja, a nema sumnje da će sličnih anketa u budućnosti biti sve više.

Rezultat ankete je zanimljiv. Naime, 49 posto ispitanika smatra da religija u svijetu čini više štete nego koristi, a 51 posto da ne čini više štete nego koristi. Prema dobivenim rezultatima ispada da zemlje Zapadne Europe te Indija i Australija smatraju da religija čini više štete nego koristi. Isto to smatraju i Belgijanci, Nijemci, Španjolci, Australci, Indijci, Šveđani i Britanci.

S druge strane, u tu tvrdnju baš ne vjeruju Japanci. Samo petina Japanaca vjeruje da religija čini više štete nego koristi, zatim Rusi, Južnokorejci, Brazilci, Peruanci, Južnoafrikanci i Amerikanci. U to vjeruje i 39 posto Amerikanaca.

Zanimljivo je da Japanci i Šveđani većinom misle da religija nije važna za moral, za razliku od Indije i Južne Afrike, a samo trećina svih ispitanih smatra da ih religija čini boljim ljudima. Najmanje tolerantni prema takozvanim nevjernicima su pak u Indiji i Turskoj.

Zašto dvije trećine ispitanih smatra da ih religija ne čini boljim ljudima nego što jesu, pomalo je zagonetno. Očito je da o svjetonazoru ovisi zašto su im važnije druge osobne ili društvene vrijednosti, kao što su sloboda ili tolerancija ili pak jednakost. Generalizacija je teško moguća jer svaka zemlja ima neke svoje specifičnosti.

No ono što se vidi iz ankete je da vjera u svijetu općenito slabi, točnije rečeno, postaje manje važna u društvu. Naime, jedan od najvažnijih postulata svih vjera u svijetu – da vjera čini ljude boljima – pomalo se gubi i većina anketiranih sve manje vjeruje.

Sve to nam govori o krizi vjere odnosno Crkve općenito danas u svijetu, neke više, neke manje, ali i o potrebi prilagodbe same Crkve kao nositelja vjere.

Kako je u Hrvatskoj kad je riječ o vjeri? Tu temu nitko nije posebno ispitivao. Sigurno je da ni vjera ne može biti izolirana od svjetskih trendova. Katolička vjera je kod nas zaslužna za očuvanje naroda i države, pa je dio našeg povijesnog svjetonazora s kojim živimo. Imamo li danas naš pogled na svijet ili se on stalno mijenja?

 

Ostavi komentar