Apsolutna sloboda terora

Zadnji zločin  u Novom Zelandu do kraja je razotkrio ideologije koje sobom nose fundamentalisti svih vjera.  Jednostavno, na djelu su subjektivni moderni križarski ratovi pojedinaca ili skupina u ime vjerskog fanatizma, muslimanskog, kršćanskog, etničkog ili bilo čijeg.  Sukob unutar civilizacija odvija se na globalnoj ravni uz asistenciju medija. U modernom svijetu mediji ne šute, imaju moć prenošenje i kreiranja poruka. Oni sve više postaju  nova tamnica globalnog društva jer žive od napetosti, nesreća i ubojstava, ovaj put na svjetskoj razini, postaju iracionalni, a sve manje su javno ogledalo.

Rezultat je fatalan. Gotovo svaki Međimurec  više zna o događajima u Novom Zelandu ili o našim regionalnom napetostima, nego o tome kako žive njegovi susjedi u ulici.

Grozne  vijesti iz drugog dijela svijeta uskoro će stići, negdje će se već nešto strašno dogoditi, pa bio to i uragan ili eksplozija. Da se i ne govori o podilaženju starim političkim ideologijama po obrascu: vrijedi sve što prolazi kod ljudi.    

Na kraju će domaći čovjek zaključiti: kako sam sretan što živim u zemlji gdje je relativno mirno.  No dojam možda vara. Terorističke akcije zadnjih godina sve više izvode pojedinci ili male skupine naoružanih grupa. Nekad bi ih možda zvali anarhisti, no to više nije važno.

Sve više terorista dolaze iz građanskih  obitelji koje im mogu pružiti solidno obrazovanje i iz razvijenih sredina i ne ističu se ničim posebno.  Oni su obrazovani na svoj osobni način, prihvaćaju samo ono što im se sviđa od vjere i kulture, što ne, odbacuju s emotivnim  gnušanjem. Zbog toga u njihovom obrazovanim glavama više ne živi racionalam um, nego njegova suprotnost, iracionalan um.

On je u potpunosti subjektivan, a ta psihološka pa čak i ontološka  subjektivnost kao apsolut ne dozvoljava im uvid u cjelinu svijeta. Dovoljna je samo neka globalna vijest ili neki emotivni događaj da zapali tu iracionalnost.  Više nije važno društvo u kojemu živi, obitelj, civilizacija, već onaj drugi, drugačiji, neprijatelj koji je sad u njegovu dvorištu. Nastupa govor mržnje koji je prvi korak k teroru. Ako netko stalno viče ili misli „ubij“ to će se jednog dana i dogoditi.

Uvijek je bilo i biti će nezadovoljnih ljudi politikama svojih vođa. No postulati demokracije ne vrijede za vjerske i druge fanatike i fundamentaliste, oni su iznad njih, imaju apsolutnu slobodu odlučivanja, čak i  o životu i smrti.

Ako mislimo da ih možda poznajemo, moramo ih uvjeriti da nisu bogovi koji odlučuju, da mnogo toga ne znaju. Uostalom, stara međimurska kajkavska  riječ „bogati“ (dolazi od riječi Bog) znači brinuti se o nekome, zbrinjavati ga, pomagati mu.

Ostavi komentar