Je li susjedova trava zaista zelenija?

Uzrečica kako je susjedova trava uvijek zelenija lako se može povezati s našim već poznatim međimurskim jalom. Konstantno nadmetanje tko ima noviju fasadu i bolju ogradu, vrtnu garnituru, ukrase, skuplju hortikuluturu na kraju je dovelo do toga da Međimurje izgleda prekrasno u usporedbi s velikim ostatkom Hrvatske. No, je li zaista susjedova trava zelenija?

Ako to pitanje postavimo u kontekstu korone i slobode, već samo ako pogledamo kako je našim susjedima Slovencima, sigurno ćemo se svi složiti da nam je bolje. Iako smo i mi prošli propusnice i lockdown, moramo se ponovno složiti da je to ipak bilo znatno kraće nego u ostatku Europe. Slovenci imaju ponovnu zabranu kretanja među općinama. Ako samo pogledamo Nijemce i Austrijance, koji bespogovorno slušaju mjere, a i dalje imaju velike brojke zaraženih, moramo se pitati u čemu je kvaka?

Imala sam prilike za ove uskršnje praznike razgovarati s našim ljudima koji već godinama žive u Njemačkoj i Austriji. Zatvoreni su od sredine prosinca prošle godine. Rade samo nužni prehrambeni dućani. Ne rade shopping centri, frizeri, kozmetičari, kina, restorani, kafići, sve ono što kod nas ipak radi. Jedino ne rade restorani, dok terase kafića ipak rade.

Možemo ići u kino, shopping centar, popiti kavu na terasi, otići na frizuru, kod kozmetičarke. Sve ono što naš život čini normalnim. I iako smo na početku “gombali” na nošenje maski, ruku na srce i na to smo se već lagano priviknuli. Rade toplice, saune. Kad pogledate malo bolje, zapravo se niti ne čini da nam je nešto tako strašno drugačije. Je, kad su u pitanju veće fešte, svadbe, krstitke i rođendani. No, moramo i dalje razmišljati pozitivno da će i ovo jednom biti samo stvar iz prošlosti.

Ostavi komentar