Je li gotova sezona komaraca?

Polagano, ali sigurno, uvlači se moje neprijateljsko razdoblje. Da se mene pita, temperatura bi zauvijek mogla biti 25 stupnjeva. Dovoljno toplo, ne prevruće, a opet da možeš biti u sandalama. Nema mi veće kazne nego kad temperatura padne ispod 10 stupnjeva.

Meni kojoj je vječito hladno, ne moram ni govoriti kako ta temperatura izaziva nelagodne osjećaje. No, ono što je jedino dobro u hladnjikavom vremenu (što se mene tiče) je nestanak komaraca. Ono kad nešto moraš raditi po vani, sav si ljepljiv i onda na to sve skupa oko glave čuješ zujanje dosadnih komaraca. Ove se godine narojila posebno dosadna skupina. Brzi, a kada ti se napiju krvi, doslovno tu krv kasnije osjetiš od strašnog svrbeža. Komarci su mali insekti iz porodice Culicidae, poznati po svojoj sposobnosti ubadanja i sisanja krvi životinja, uključujući ljude.

Ženke komaraca koriste se svojim proboscisom (dug i oštar usnik) kako bi probile kožu i sisale krv kako bi dobile hranjive tvari potrebne za razvoj njihovih jaja. Mužjaci komaraca obično se hrane nektarom i sokom iz biljaka i ne ubadaju ljude. Komarci nisu samo iritantni zbog svrbežnih ugriza već su i potencijalni prenosioci različitih bolesti. Neki od najpoznatijih patogena koji se prenose komarcima uključuju malariju, denga groznicu, zika virus i bolesti uzrokovane virusom zapadnog Nila.

Pa kada razmišljamo o svim tim boleštinama malih beštija koje nam sišu krv, možda je ipak ovo hladnije vrijeme barem po tom pitanju spasonosno. I baš kada zaboravimo na komarce, u tren oka opet će doći ljeto i tako to u krug. Ciklus života!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE