9.4 C
Čakovec
Subota, 13 travnja, 2024

Izvrsnost kao temelj i javnog, a ne samo privatnog sektora

Nakon što je izvjesno kako je velika mogućnost da se nastavi štrajk prosvjetara i sljedećeg tjedna, hoće li se uskoro ispostaviti kako su sindikati javnog sektora, u ovom konkretnom slučaju školstva, otvorili Pandorinu kutiju svih hrvatskih problema koji se godinama ne rješavaju. Nadam se da će ići do kraja, pa da vidimo što će biti nakon toga.

Naime, prosvjetari u borbi za povećanja svojih plaća, umjesto intelektualne razine, počeli su se ponašati posve iracionalno i vrlo često uopće ne žele čuti drugu stranu i poruke koje dolaze iz realnog sektora koji ih zapravo plaća. Jer ne plaća njih, kao i sve druge koji dobivaju plaću iz nekog proračuna Vlada, već ih plaćaju porezni obveznici, znači svi neto uplatitelji u državni proračun.

Što bi se trebalo prvenstveno dogoditi u našoj javnoj upravi, pa tako i u njihovom sektoru da bi dobili veće plaće? Prije svega da postanu izvrsni u svom poslu, a to je za mnoge od njih još uvijek nepoznati pojam.

Nitko uopće ne spominje rezultate, odgovornost, izvrsnost koja zbog odličnog rada donosi veću plaću, ali i zbog slabijeg rada preispitivanje, oduzimanje od plaće, a lošeg i neadekvatnog – otkaz.

Zapravo, oni sami sebe ili između sebe, svi sve smatraju izvrsnima. I oni koji rade kao konji, i oni koji rade “koliko treba” i oni koji dolaze na posao i oni koji ne rade ništa. Svih 70.000 njih, zaslužuje linearno da im se dignu koeficijenti i plaće, da nitko ne može i dalje ostati bez posla, bez obzira tko što sa strane mislio o tome, odnosno kako i koliko rade.

I da nakon toga nikome ne padne na pamet i da ne smisli možda nešto još ozbiljnije kada su u pitanju povratne informacije što zapravo rade kad je njihova satnica i sve drugo vezano uz posao, nego što je danas Lumen i Škola za život, koje ismijavaju. U pitanju je inače “reformica”, kojoj pružaju žestoki otpor, a što bi tek bilo da dođe prava reforma i uvede se u nekih pet godina ozbiljan obrazovni sustav, kao što je to u većini zemljama koje su već jako dobro upoznali zahvaljujući Erasmusu i “projektima”. Obrazovni sustav koji će školovati djecu za realan svijet, umjesto za onaj koji postoji još uvijek samo u našim školama.

Uglavnom, svi oni koji iz učiteljskih redova misle da je Plenković neka njihova “babaroga”, koja im ne da nešto što su davno zaslužili, duboko se varaju. HDZ im nudi i dalje zadržavanje “socijalizma”, kao što je to slučaj sa svim drugim službama u javnom sektoru. Sve dok su dvije opcije na vlasti “lijeva” i “desna” i dalje će oni moći po svom. Nema promjena.

Zbog toga i glasaju za njih, iako nekog ozbiljnog “trećeg puta” nije ni bilo. Populisti to sigurno nisu. Mnogima u našoj zemlji ne trebaju istinski zagovaratelji liberalne demokracije i tržišta, ozbiljni ljudi koji žele i traže promjene kako bi ova zemlja prestala biti taoc i konačno postala zanimljiva ozbiljnim stranim ulagačima, novim industrijama i slično.

Hrvatski privatni sektor, barem onaj koji je na tržištu, odavno je prošao ovu katarzu, u kojoj se jako dobro zna kako je danas u našoj zemlji jako teško zaraditi 4000-5000 kuna i to s VSS-om društvenog ili ekonomskog usmjerenja. Zato nije čudno da 70 posto mladih između 18 i 30 godina imaju jedino za cilj, da se dočepati neke javne službe. Ili to ili idu radije van čistit tanjure i kopat kanale, nego radit ispod 5000 kn, za naše “pohlepne kapitaliste”.

Uspjeh i napredovanje u privatnom sektoru, upravo kod mladih bi trebao biti najveći izazov, a ne da traže mogućnost uhljebljivanja kroz učlanjivanje u stranku i vegetiranje u nekom uredu.

Javni sektor bi što prije trebao shvatiti i prihvatiti poruke koje dolaze iz privatnog, jer Hrvatska može naprijed samo ako budu uspješni jedan i drugi. Privatni ide prema tome, a javni mora krenuti što prije, kako bi naša zemlja konačno postala konkurentna ne jednoj Njemačkoj, već onima koji su bili iza nas, a sada su ispred. To su uglavnom zemlje bivšeg socijalističkg bloka, koje su liberalizirale svoje zemlje puno prije nas i sad velikim koracima kreću prema naprijed. Samo i zbog toga i onima koji rade kod privatnika, ali i u javnim službama, rastu i plaće brže nego kod nas. I to je jedino normalno, sve drugo je kupovanje vremena.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,151FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Zack Dust u live svirci petkom

Zack Dust

Imitatorski show by Danko Ažić

Imitator Danko Ažić